Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

626 resultaten


ID: 130329 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelgem (Zwalm)
Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit meidoorn, es, vlier en olm. De houtkant wordt als hakhout beheerd. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud was hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130328 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Heuvelgem 35 (Zwalm)
Langs de perceelsrand en langs de losweg palende aan het erf staat er nog een restant uit een essenkaphaag. De haag heeft een kaphoogte van bij de 200 cm en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130295 | Landschappelijk element

Twee knotbomen van zomereik en gewone es

Kamperstraat (Zwalm)
Langs de Kamperstraat, in de rand van een perceel dat met populieren is beplant, staan twee traditioneel geknotte bomen, een zomereik en een gewone es.


ID: 130294 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Kamperstraat 34 (Zwalm)
De achterliggende huisweide bij de boerderij is deels afgezet met een kaphaag, bestaande uit es en haagbeuk, van 75 meter lang en met een kaphoogte van 220 cm. In de kaphaag werden er exemplaren gemeten met een stamomtrek van circa 170 cm, wat doet vermoeden dat het hier een oude haag betreft. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130134 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen bij moestuin

Kerkstraat (Zwalm)
Een gemengde afsluitingshaag bij een moestuin, in oorsprong bestaande uit deels meidoorn en deels taxus met inboet van haagliguster en haagbeuk en natuurlijke bijmenging van esdoorn, es en hulst. Het betreft een scheerhaag die met uitzondering van es geschoren wordt op scheerhoogte. De doorgeschoten essentakken worden hier geoogst vermoedelijk voor geriefhout zoals: bomenstaken of schopstelen.


ID: 130174 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud van holle weg

Konkelstraat (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geƫrodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. De beplanting al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt bestaat uit esdoorn, hazelaar, es, canadapopulier, boskers, zomereik, vlier, linde en olm.


ID: 130214 | Landschappelijk element

Dubbele essenkaphaag

Krekelstraat (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en langs een aapalend weiland is er een essenkaphaag van meer dan 70 meter lang. Ze is een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130216 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130063 | Landschappelijk element

Knotes in houtkant op talud

Langemunte (Zwalm)
Een knotes op het talud bij een weiland langs de Langemunte. De aanplanting is zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De bijhorende houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.