Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Weyer en herenboerenpark

Pasbrugstraat 1 (Hoeselt)
Voormalig cijnshof van middeleeuwse oorsprong, waarvan de gebouwen dateren uit de 17de en 19de eeuw en herenboerenpark met interessante bomen en tot landschappelijke vijver gerecycleerde gracht.


ID: 133057 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst en hulsthaag bij kapel

Hillemolenstraat, Inkelstraat (Hooglede)
Bij de kapel is er een afsluitingshaag van hulst aanwezig met daarin een op stam gezette hulst. Het hulstboompje vertoont nog de kenmerken van een geschoren kruin.


ID: 131165 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Dorpsstraat 29/31, Kullaarsweg (Horebeke)
Een oude gemengde afsluitingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met meidoorn, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met beuk, haagbeuk, olm, esdoorn, vlier, hulst en braam. De haag sluit het erf af langs de achterliggende losweg.


ID: 131150 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitings- of scheidingshaag

Dorpsstraat 39-43 (Horebeke)
Een oude gemengde scheidingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met haagbeuk, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met taxus, hulst, vlier en braam. De haag scheidt de tuinen over een lengte van meer dan 80 meter.


ID: 210829 | Landschappelijk element

Gemengde haag langs kapelweg

Kapelhoek, Stationsstraat (Ichtegem)
De houtkant is ruim 110 meter lang en bestaat uit een oude haag met een zeer diverse soortensamenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. De haag staat langs de kapelweg die van de markt doorloopt tot aan de Engelenkapel.


ID: 131219 | Landschappelijk element

Geschoren hulststruik kerkhof parochiekerk Sint-Denijs

Lededorp (Kruisem)
De geschoren hulst is destijds aangeplant op een graf en is uitgegroeid tot een snoeivorm met een diameter van 3,5 meter en een scheerhoogte van 3 meter. De topiary heeft de vorm van een afgeknotte kegel of hooimijt.


ID: 134753 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schepdaal

Scheestraat 74 (Lennik)
Villa, waarvan het huidige uitzicht wordt bepaald door een ingrijpende verbouwing rond 1930 door de weduwe en de kinderen van Charles Claes, maar die oorspronkelijk gebouwd werd rond 1860 door de Brusselse notaris Henri Eliat met aanhorigheden en een kapel. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park met vijvers, dat werd aangelegd in een brongebied bij de toenmalige villa.


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 303070 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst, olm en meidoorn

Heirlandstraat 14 (Lokeren)
Het perceel van een woning wordt langs drie zijden afgesloten door een gemengde groene haag. De geschoren haag bestaat uit eenstijlige meidoorn, scherpe hulst en veldiep en loopt langs de straatkant verder door tot op het aangrenzend perceel.