108 resultaten
ID: 132052 | Landschappelijk element
Rijmenamsesteenweg (Mechelen)
Deze geknotte zwarte populier staat in de Dijlevallei, langs de benedenloop van de Dijle. Hij staat op de hoek van vier percelen extensief grasland en is dus een hoekboom. De boom is geworteld in een gracht, die vermoedelijk een relict is van een oude Dijlemeander.
ID: 132053 | Landschappelijk element
Rijmenamsesteenweg (Mechelen)
Op korte afstand van de als monument beschermde zwarte populier staat in de perceelsrand een minder indrukwekkend exemplaar. Het betreft een knotpopulier die vermoedelijk gepoot werd met pootmateriaal afkomstig van de beschermde boom.
ID: 56179 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Menenstraat (Menen)
Eenbeukig kapelletje, beschaduwd door twee populieren. Puntgevel van witgeschilderde baksteen met betraliede steekbogige deuropening. Achtergevel verfraaid door bakstenen friesje.
ID: 305227 | Landschappelijk element
Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.
ID: 130969 | Landschappelijk element
Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.
ID: 132431 | Landschappelijk element
Barlebuizestraat (Poperinge)
Een eenzame zwarte populier bij een perceelsgrens, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 132481 | Landschappelijk element
Bethunestraat (Poperinge)
Langs de Boeschepebeek zijn in een onregelmatig plantverband 4 zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen in het landschap zijn bewaard.
ID: 132482 | Landschappelijk element
Bethunestraat (Poperinge)
Langs het sterk meanderende tracé van de Westouterbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards zoals ze in de Westhoek worden genoemd zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, bewaard zijn gebleven.
ID: 132483 | Landschappelijk element
Bethunestraat (Poperinge)
Langs een drinkpoel en het sterk meanderende tracé van de Westouterbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards zoals ze in de Westhoek worden genoemd zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).
ID: 132484 | Landschappelijk element
Bethunestraat 3 (Poperinge)
Twee knotbomen van zwarte populier staan bij de perceelsgrens langsheen een moestuin. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.