108 resultaten
ID: 130518 | Landschappelijk element
Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Drie opgaande Italiaanse populieren aangeplant bij de Calvarie, aan het kruispunt van de Kauwakkerstraat en de Zwartemolenstraat.
ID: 130693 | Landschappelijk element
Kraaistraat (Heuvelland)
Geknotte Canadapopulier geplant als hoekboom op de oever van de Wambeek, aansluitend bij de Kraaistraat.
ID: 130691 | Landschappelijk element
Kruisstraat (Heuvelland)
Opgaande zwarte populier, vermoedelijk als markeringsboom aangeplant op de kraterlip van de zgn. Spanbroekmolentrechter of 'Pool of Peace'.
ID: 130562 | Landschappelijk element
Smijterstraat 3 (Heuvelland)
Geknotte Italiaanse populier als hoekboom bij een meidoornhaag als veekering.
ID: 130634 | Landschappelijk element
Vrooilandstraat (Heuvelland)
Geknotte zwarte populier aangeplant als hoekboom op een perceelsgrens van een weide aansluitend bij een deels vervaagd buurtwegtracé. Het betreft hier vermoedelijk één van de dikste geknotte zwarte populier in Vlaanderen.
ID: 130514 | Landschappelijk element
Zwartemolenstraat 39 (Heuvelland)
Geknotte zwarte populier bij veedrinkpoel als deel van erfbeplanting bij de voormalige smidse 'Den Blinker'.
ID: 132071 | Landschappelijk element
Kapelleweg 20 (Ichtegem)
Zwaar ontwikkelde Italiaanse populier met een stamomtrek van 375 cm (2011) aangeplant in de hoek van het tuinperceel.
ID: 132420 | Landschappelijk element
Elverdinge (Ieper)
Drie knotbomen van zwarte populier staan bij een inmiddels verdwenen perceelsgrens bij een boerenerf. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 132421 | Landschappelijk element
Elverdinge (Ieper)
Een eenzame zwarte populier, vermoedelijk een restant uit een bomenrij staat in een huisweide bij een boerderij. Volgens de eigenaar werden dergelijke bomen geplant om als afrasteringspaal te dienen en werd het pootmateriaal hiervoor geoogst bij een inmiddels verdwenen knotbomenrij bij de Paddenbeek. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).
ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.