Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

138 resultaten


ID: 308247 | Landschappelijk element

Onverharde weg met knotwilgenrij

Eke (Nazareth)
Bij de Sint-Annakapel leidt een onverharde weg van de Landuitstraat naar het zuiden richting de Scheldemeersen. De smalle landweg loopt langs een hoeve en is afgezoomd met knotwilgen tot aan de grens van het erf.


ID: 133089 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Langs de weg, in de perceelsrand van een uitgebrikt weiland staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 308977 | Landschappelijk element

Solitaire knotwilg in gemengde veekeringshaag

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Solitaire knotwilg in gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.


ID: 301002 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.


ID: 51146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Grot en bron Het Fonteintje

Ommegang West (Staden)
Grot met piƫta uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw, boven bron, in de volksmond zogenaamd "het Fonteintje". Bakstenen ommuring en flankerende knotwilgen. Halfrond gietijzeren hek rond de waterput.


ID: 131521 | Landschappelijk element

Houtkantbegroeiing

Kasteelweg (Vleteren)
De houtkantbegroeiing, met meerdere onderbrekingen, strekt zich als buitenomtrek van een permanent graslandperceel en ook als oeverbegroeiing van een stelsel van grachten en waterlopen uit over een lengte van circa 1300 meter.


ID: 304830 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

's Gravenvoeren (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, knotbomen van gewone es, boswilg en hakhout van linde.


ID: 304857 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs Veursbeek

Sint-Martens-Voeren (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de oever langs de Veursbeek, palend aan een weiland. De knotelzen hebben een omtrek tot bijna twee meter en een knothoogte van 1,8 m. De schietwilgen hebben een omtrek van meer dan 3 m. Op de Kabinetskaart van de Ferraris en op alle 19de- en 20ste-eeuwse kaarten staat er een beekbelegeidende beplanting ingetekend langs de Veursbeek. De beek is omringd met graslanden.


ID: 132306 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs weg

Altenbroek (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud ten zuiden van de weg die de Noorbeekvallei volgt. De samenstelling ervan bestaat onder hoofdzakelijk uit opgaande bomen van zomereik, schietwilg, hakhout en opgaande bomen van gewone esdoorn, opgaande okkernoot, hakhout van zoete kers, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar, roos, rode kornoelje, iep en sleedoorn. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132346 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op het talud van een holle weg en bestaat uit hakhout van boswilg, hakhout van gewone es, eenstijlige meidoorn, hakhout en opgaande bomen van schietwilg, rode kornoelje en hakhout en opgaande bomen van zoete kers.