140 resultaten
ID: 133424 | Landschappelijk element
Hoogbos (Brakel)
De knotbomenrijen rond het weiland bestaan voornamelijk uit schiet- en gele bindwilg. Ook kraakwilg en één haagbeuk komen voor.
ID: 133401 | Landschappelijk element
Koningsweg (Brakel)
De knotwilgen bevinden zich langs de perceelsgrens van het grasland met de Sassegembeek in het westen, en aan de grens met het populierenbos in het oosten. Ter hoogte van het populierenbos is de afsluiting richting het grasland opgeschoven, zodat de bind- en schietwilgen zich nu net buiten het grasland bevinden.
ID: 133477 | Landschappelijk element
Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.
ID: 133453 | Landschappelijk element
Oude Pastorijstraat (Brakel)
De knotbomenrij aan het weiland ten noorden van de Oude pastorie ligt langs de Oude Pastoriestraat. Het grasland is aan westelijke zijde omzoomd met knotbomen. De schiet- en bindwilgen en populieren staan langs de perceelsgrens aan het halfverharde pad, en deels langs de noordelijke perceelsgrens.
ID: 308576 | Landschappelijk element
Pevenage (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg staat langs de bovenloop van de Terkleppebeek-Molenbeek ter hoogte van de bron bij Pevenage. De perceelsrandbeplanting is reeds op de topografische kaart van 1871 gekarteerd.
ID: 133421 | Landschappelijk element
Steneplein 34 (Brakel)
De kaphaag met gekandelaarde haagbeuken bevindt zich aan de zijde van een verruigd geriefhoutbosje. De knotwilgenrij bevindt zich aan de andere zijde van de gracht, bij het weiland.
ID: 133460 | Landschappelijk element
Termergelstraat (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg bevindt zich op de perceelsgrens tussen wei- en akkerland.
ID: 132657 | Landschappelijk element
Vissegem (Brakel)
Een beek begeleidende houtkant van meer dan 300 meter lang bestaande uit meerdere soorten. De soorten met sporen van een traditioneel kapbeheer zijn: es en haagbeuk als knotboom; schietwilg en els als hakhout. Een canadapopulier markeert er de hoek van een perceel en kraakwilg, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. De schietwilg waarvan sprake (in oorsprong wellicht een hakhoutstoof) heeft een omtrek van circa 7 meter en een totale hoogte van 25 meter. Het is een enorm groot meerstammig exemplaar. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van de diep uitgesneden beekoever.
ID: 132658 | Landschappelijk element
Vissegem (Brakel)
Op de grens tussen Els en Michelbeke, langs een bronbeekje, staat een gemengde houtkant. Sporen van traditioneel beheer kunnen we vaststellen op haagbeuk, schietwilg, zwarte els en meidoorn. Zomereik en canadapopulier zijn in de houtkant aanwezig als opgaande bomen. De aanplantingen met canada’s zijn hier uitgevoerd met oude populierenklonen.
ID: 132664 | Landschappelijk element
Vissegem (Brakel)
Gemengde houtkant op een talud met in deze beekvallei een erosie werende functie.