Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

138 resultaten


ID: 133445 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs beek

Wallekouter (Brakel)
De soortenrijke houtkant ligt langs de oever van een zijbeek van de Verrebeek. De beek loopt hier tussen een beweid en een verbossend grasland.


ID: 134547 | Landschappelijk element

Relict van een herenboerenparkje

Keizel (Diepenbeek)
Relicten van een herenboerenparkje uit de 19de eeuw waarvan de gebouwen werden vernieuwd.


ID: 131948 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen van els en schietwilg

Elshout (Gent)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant langs enkele akkerpercelen met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate schietwilg. Langs de houtkanten zijn er soms nog grachten of sporen ervan aanwezig. Deze houtkanten zijn nu nog een van de weinige reminiscenties van het historische bulkenlandschap. De houtkant is hier gevormd door elzenknotbomenrijen en knotbomenrij met schietwilg.


ID: 131949 | Landschappelijk element

Bulkenlandschap Paradijskouter

Treinstraat (Gent)
Langs de spoorlijn Gent - Brugge, ter hoogte van de Treinstraat te Drongen, bevindt zich een relict van een bulkenlandschap bestaande uit hakhout en in mindere mate uit knotbomen, die hoofdzakelijk bestaan uit schietwilg, kraakwilg, zwarte els en gewone es.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 133148 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs oever Maalbeek

Beekweg, Beiaardlaan, Borrestraat, Kloosterdam, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij van hoofdzakelijk wilg bevindt zich op beide oevers van de Maalbeek, meestal afwisselend op de linker- of de rechter oever. De knotbomenrij komt voor in combinatie met het wandelpad langs de Maalbeek.


ID: 133125 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs Lintbeek

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen ligt in een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De soorten bestaan uit verschillende wilgensoorten, waaronder schietwilg. De bomenrij ligt op de perceelgrens en langs een waterloop. Deze perceelsrand vormt tevens de grens tussen de gemeenten deelgemeenten Humbeek en Grimbergen. De meest oostelijke boom is de dikste, en heeft een omtrek van 263 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133068 | Landschappelijk element

Knotwilgenrijen langs weide

Diegemput, Oyenbrugstraat (Grimbergen)
Knotwilgenrijen omzomen het driehoekig grasland dat aan alle zijden omsloten wordt door Diegemput en de Oyenbrugstraat. De perceelsrandbegroeiing bestaat uit verschillende soorten wilgen. De rijen zijn vrij gaaf en herkenbaar aanwezig, en typeren het gesloten en kleinschalige beeld van de Maalbeekvallei.


ID: 133074 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat, Heidebaan (Grimbergen)
Lange knotbomenrij op de perceelsgrens.


ID: 133075 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat (Grimbergen)
Knotbomenrij op de perceelsgrenzen van weiden en akkers. De wilgenrij is op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De knotbomen, die bestaan uit verschillende variëteiten van wilg, worden nog periodiek beheerd.