Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 40908 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Weynboslaan (Zaventem)
Kleine hardstenen veldkapel van 1871, omgeven door een linde en twee coniferen en ingeplant ten noordwesten van de Sint-Lambertuskerk.


ID: 209957 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met opgaande linde

Oude Ieperweg (Zedelgem)
Pijlerkapel opgericht in 1983, beschaduwd door een linde. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Segmentboogvormige en beglaasde nis met beeld van Maria met Kind. Opschrift "DEN ROOZENTUIN / IEPER" verwijst naar een oud toponiem.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.


ID: 40950 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke

Zenneweg (Zemst)
Aan de Zenneoever, in de schaduw van een krans lindebomen gelegen éénbeukige kapel afgedekt met een leien zadeldak, uit begin 17de eeuw.


ID: 308079 | Bouwkundig element

Calvarie

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting. De huidige calvarie dateert van na de Eerste Wereldoorlog en verving een oudere calvarie van 1866.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 130194 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden Kasteeldreef Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
De twee eerste bomen in de kasteeldreef van Leeuwergem zijn welkomstbomen. Twee opgaande zomerlinden die sterk in leeftijd verschillen. De linkse is een enorme boom met een stamomtrek van 460 cm (2007) en behoort tot de oudste bomen in het kasteeldomein (tweede helft 18de eeuw), de rechtse is een jonge boom die er ter vervanging is gekomen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners van het kasteel beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 131614 | Landschappelijk element

Twee knotlinden als welkomstbomen

Leeuwergem (Zottegem)
Twee knotlinden flankeren de erftoegang van een hoeve. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.