Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 132780 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij dienstgebouw kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Zwaar ontwikkelde opgaande lindeboom bij de toegang van de dienstgebouwen van het kasteel. De inplanting doet vermoeden dat deze linde het restant is van een traditionele aanplant van welkomstbomen. Welkomstbomen werden meestal per twee voorzien en zijn een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130785 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

Strijpen (Zottegem)
Twee Hollandse lindes vormen de kapelbeplanting bij de Sint-Andrieskapel die oorspronkelijk uit meerdere bomen (vijf of zeven) heeft bestaan. De oudste kapelbomen zijn begin de jaren tachtig verwijderd en dit ten gevolge van stormschade en wegverbreding. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij een kapel. Bovendien staat de kapel met kapelbomen ook bij een kruispunt van wegen.


ID: 132647 | Landschappelijk element

Oude lindestoof als grensboom

Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem)
Zware hakhoutstoof die langs de Molenbeek de grens markeert tussen Strijpen en Velzeke. Bovendien staat hij bij de restanten van een zware gemetselde constructie waarvan de resten in de beek nog zichtbaar zijn, mogelijks zijn dit de restanten van een stuw om water te sparen voor de stroomafwaarts gelegen, inmiddels verdwenen, watermolen. Linden werden als schaduwboom geplant bij de in hout geconstrueerde sluiswerken die anders door de nadelige invloed van het uitdrogen door de zon versneld verweren.


ID: 132749 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden

Strijpen (Zottegem)
Twee opgaande Hollandse linden met nestvormige takkenstructuur centraal in de kruin. Heel wat aangeplante lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Het is meer bepaald een inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. Mogelijks is deze lindenkloon een variëteit die via de handel verspreiding heeft gekend tot ver buiten onze landgrenzen. Het zijn mooi gevormde en beeldbepalende linden in een weiland. Linde werd zéér dikwijls gehouden door imkers omwille van de rijke bloei, een wellust voor de bijen.


ID: 301919 | Landschappelijk element

Hongaarse zilverlinde Egmontpark

Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De hangende zilverlinde vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.


ID: 130350 | Landschappelijk element

Drie knotlindes als schermboom bij watermolenrad

Beugelstraat 44 (Zottegem)
Drie knotlindes zijn aangeplant als zonnescherm bij het watermolenrad. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt immers negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 131616 | Landschappelijk element

Leilindenaanplanting rond een pleintje

Bosstraat, Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Ten westen van de parochiekerk en aansluitend bij een herenhuis, ligt een driehoekig pleintje dat volledig werd afgeboord met bomenrijen van leilindes. Alle gesteltakken zijn keurig in een verticaal vlak geleid, de twijgen worden periodiek teruggezet.


ID: 132504 | Landschappelijk element

Kapellinden De Vlamme

De Vlamme (Zottegem)
Beneden De Vlamme, een steile weg op de valleihelling van de Traveinsbeek, staat een wegkapel die wordt geflankeerd door twee lindebomen. De kapel en de bomen staan tegen een hoog talud, ze staan tevens bij het kruispunt waar een losweg op De Vlamme uitkomt.


ID: 132503 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Emmerstraat 20 (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenbomenrij als schermbeplanting aangeplant op de zuidwestkant van het erf. Dit gebeurde met gekandelaarde linden en aan de overkant van de straat. Het oude gebouwtje werd inmiddels vervangen door nieuwbouw. Het oude kwetsbare gebouwtje stond hier hoog op een akker en werd beschermd tegen wind en regen, maar ook tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn vier linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 293 cm.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.