Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 18638 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Meeuwstraat 1 (Gent)
In 1642 op de wijk Meulestede gebouwde kapel, heropgericht in 1731 en aangepast in 1865-67. Georiënteerde eenbeukige kerk van zes traveeën, onder zadeldak. Eenvoudige bak- en zandsteenbouw in classicerende barokstijl.


ID: 25391 | Bouwkundig element

Hotel Vanden Meersche

Nederpolder 1 (Gent)
Het Hotel Vanden Meersche klimt op tot de huizen de Groten en Clenen Pelicaen, die circa 1547 werden herbouwd tot een patriciërswoning, waarvan nog enkele vleugels resteren. In de 18de eeuw onder Jean-Baptiste Ignace Vanden Meersche omgevormd tot een typisch, grootschalig herenhuis met straat- en tuinvleugels rondom een binnentuin.


ID: 25647 | Bouwkundig element

Herenhuis in classicerende barok en achterbouw

Poel 17 (Gent)
Ruim herenhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak en voorgevel volgens de bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde voorgevel in classicerende barokstijl, op plint van zandsteen. Oude kelders bewaard. Bijbouw uit dezelfde periode met twee en halve bouwlaag, drie traveeën en een schilddak. Drie bouwlagen hoge achterbouw uit begin 19de eeuw.


ID: 25678 | Bouwkundig element

Burgerhuis in classicerende barok

Predikherenlei 10 (Gent)
Lodewijk XIV-dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1731, voorzien van een tweeledige in- en uitgezwenkte top.


ID: 200815 | Bouwkundig element

Elisabethshuis

Rabotstraat 9 (Gent)
Het huis maakte eertijds deel uit van een groter gebouwencomplex met binnentuin dat, vóór de aanleg van de Rabotstraat in 1860, gelegen was aan een pleintje en aan de omgrachting van het begijnhof. Van het gebouwencomplex bleef een 18de-eeuwse woning bewaard, het huidige Sint-Elisabethshuis, en een 17de-eeuws achtergebouw.


ID: 19663 | Bouwkundig element

Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.


ID: 25750 | Bouwkundig element

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10, 10A-B (Gent)
Enkelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit 1739 met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel qua structuur aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl. Van het vermoedelijk 14de-eeuwse herberg Roosencranscken rest de achterbouw: breed gebouw van twee bouwlagen onder sterk hellend zadeldak met zijpuntgevel.


ID: 25815 | Bouwkundig element

Herenhuis de Pelikaan

Sint-Katelijnestraat 11 (Gent)
Huis de Pelikaan van 1701, gebouwd door L. Bellemans. Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen boven een plint van Doornikse steen.


ID: 25919 | Bouwkundig element

Burgerhuis De vier Haymondskinderen

Steendam 79 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen met mansardedak, in het fries gedateerd 1731.


ID: 25980 | Bouwkundig element

Hotel Schamp

Veldstraat 45-47, Voldersstraat 21 (Gent)
Hoekhuis met de Voldersstraat, in mooie Lodewijk XIV-stijl, op de fries gedateerd 1717. Oorspronkelijk dubbelhuis van zeven traveeën met drie bouwlagen onder schilddak, begin 20ste eeuw verdeeld in twee delen. Samen met het aanpalende herenhuis vormde het pand vroeger Hotel Schamp.