Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

267 resultaten


ID: 302441 | Bouwkundig element

Gereconstrueerde gevel van hotel de Fraula

Wapper (Antwerpen)
Gereconstrueerd gevelfront van het voormalige hotel de Fraula, hier opnieuw opgericht in 1986, tegen de nieuwbouwvleugel van de toenmalige Generale Bank. Het voorname herenhuis in régencestijl bevond zich oorspronkelijk in de Keizerstraat, meer bepaald in het bouwblok tussen de Gratiekapelstraat en de Koningstraat.


ID: 4723 | Bouwkundig element

Cleyn Brantijser

Wolstraat 2-4 (Antwerpen)
Complex herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en een aangepast gevelfront gemarkeerd door een rococopoort uit het midden van de 18de eeuw.


ID: 4738 | Bouwkundig element

Mariënborggang

Zand (Antwerpen)
Portiek palend aan "Mariënborg", die verbinding gaf met Vlasmarkt en Hoogstraat. Hardstenen spiegelboogpoort uit de 18de eeuw, onder een gedichte oculus. Restauratie/renovatie door bOb Van Reeth en Danie Staut in 1975-1979.


ID: 4735 | Bouwkundig element

Burgerhuis in rococostijl

Zand 1 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand in rococostijl, uit het derde kwart van de 18de eeuw, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.


ID: 84709 | Bouwkundig element

Donkkapel

Kapelleplein (Berlare)
De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.


ID: 308504 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Vrasene

Brugstraat (Beveren)
In 1965 gesloopt, minstens tot de 18de-eeuw teruggaand schepenhuis in rococostijl. Gecementeerd gebouw van twee bouwlagen op een rechthoekig plattegrond met verhoogde begane grond. De voorgevel werd gemarkeerd door een dubbele eretrap en een in en uitzwenkende topgevel.


ID: 17144 | Bouwkundig element

Huis Lombaert

Kloosterstraat 37 (Beveren)
Het Huis Lombaert werd in 1703 opgericht en is een voorbeeld van de bouwevolutie van de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur naar een goed geïntegreerde landelijke Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, met aanpassingen in de 19de eeuw.


ID: 735 | Bouwkundig element

Abdij van Munsterbilzen

Abdijstraat 2, Perronstraat 1 (Bilzen)
Circa 670 sticht Sint-Landrada een vrouwenklooster, dat circa 880 door de Noormannen wordt verwoest. Reeds in de tweede helft van de 10de eeuw wordt de abdij heropgericht.


ID: 562 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Markt 35-37 (Bilzen)
Bakstenen L-vormig gebouw, dat voorheen deel uitmaakte van een ruim complex, twee gebouwen gelegen omheen een binnenplaats, bereikbaar via de nog bestaande poort links.