Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

91 resultaten


ID: 84685 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


ID: 36576 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bonifatius

Munteplein 3 (Merelbeke)
Georiënteerde, typisch 19de-eeuwse plattelandskerk met eenvoudige en traditionele platte­grond, in zijn geheel nieuw gebouwd in neoromaanse stijl, voltooid in 1867 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, ter vervanging van de te klein gewor­den oude dorpskerk aan de Torrekensstraat waarvan het oude kerkhof als begraafplaats behouden bleef. Driebeukige kerk van zes traveeën onder leien zadeldak. Hoog koor met halfronde sluiting en vrij slanke ingebouwde vierkante westtoren.


ID: 381 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


ID: 15443 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Stekene

Dorpsstraat 1, Stadionstraat 2 (Stekene)
In 1882-83 gebouwd in neogotische stijl. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van twee kleine dakvensters.


ID: 58351 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margareta

Kerkplein 1b (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.


ID: 36055 | Bouwkundig element

Armhuis

Steenweg 1 (Gavere)
Armhuis, gesticht door Sabina De Groote in 1863. Oorspronkelijk bestuurd door leken, sinds 1896 onder leiding van religieuzen van het Heilig Hart van Maria. Rechthoekig bakstenen gebouw in omhaagde tuin, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in plaats van oorspronkelijk zadeldak. Rechts, bakstenen aanhorigheden onder zadeldak.


ID: 76012 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrus en Sint-Martinusparochie

Markt 14 (Assenede)
Pastorie gebouwd in 1871 door de gemeente op dezelfde locatie als de oude pastorie. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, opgetrokken uit oranjerode baksteen met verwerking van arduin voor de plint, hoekkettingen, dorpels en boordstenen.


ID: 45349 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Denijsparochie

Vredesplein 34 (Zwalm)
Pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1859 en rechts ernaast de oude pastorie van vier traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak, uit het vierde kwart van de 17de eeuw.


ID: 17413 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkplein 23X (Beveren)
Ruime, georiënteerde kerk, gelegen te midden van de dorpskom en omgeven door een plantsoen. Kruiskerk met vierkante voorgeveltoren en houten dakruiter op de viering. Benedenkerk van vijf traveeën; rechthoekige transeptarmen van één travee.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.