Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

91 resultaten


ID: 76264 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp (Assenede)
Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken. De huidige parochiekerk werd opgericht onder pastoor Lefèvre in 1866-1868 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Vrij sober eclectisch gebouw met voornamelijk neoromaanse inslag en dominerende vierkante geveltoren, opgetrokken uit baksteen en afgedekt met leien daken.


ID: 26951 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat 10 (Gent)
De huidige kerk werd grotendeels gebouwd in 1775 onder leiding van L. De Villegas, religieus en bouwmeester van de Sint-Pietersabdij. Westelijke zijde uitgebreid met twee traveeën en nieuwe toren voorzien van een hoge naaldspits circa 1860 naar ontwerp van architect E. de Perre. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond: driebeukige pseudobasilicale kerk van zeven traveeën met recht afgesloten koor van één travee, links en rechts geflankeerd door een vierkante berging en sacristie. Omringend kerkhof met graftekens.


ID: 38772 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.


ID: 27802 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en grafkapel

Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.


ID: 38066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


ID: 45156 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Brouwerijstraat 10 (Zwalm)
Neoclassicistische kerk gebouwd in 1840-46 met behoud van de sacristie van 1758-63, noordelijke toevoeging in 1864 en koor heropgebouwd in 1872, gelegen in kerkhof met deels bakstenen ommuring.


ID: 33631 | Bouwkundig element

Hoofdonderwijzerswoning van de Vrije Lagere Jongensschool

Jongensschoolpleintje 1-10, 11 (Lievegem)
Oorspronkelijk achter huizenrij gelegen schoolgebouwencomplex opgericht rond rechthoekige binnenkoer met behouden woning van de hoofdonderwijzer; bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak van 1865 naar ontwerp van architect Edmond de Perre.


ID: 17343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Paulusplein 1 (Beveren)
Niet georiënteerde kerk in uniforme neoclassicistische stijl, te midden van het dorp en omgeven door een beboomd plantsoen met oorlogsgedenkteken, ter vervanging van het vroegere kerkhof.


ID: 33782 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus met kerkhof

Doornzele Dries (Evergem)
Parochiekerk, gelegen midden Doornzele Dries met ten westen voor de kerk, het omhaagd kerkhof met neogotische calvariekapel. De huidige kerk dateert van 1952 en werd gebouwd onder leiding van architect H. Vaerwyck-Suys nadat de vroegere kerk was afgebrand. Moderne zaalkerk met schip van drie traveeën, licht uitspringend transept en rechthoekig koor met aansluitende sacristie.


ID: 36078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.