Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

91 resultaten


ID: 74336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


ID: 15786 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Kerkstraat 14-16 (Temse)
Hoofdgebouw van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken in 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Links ertegen: schoolgebouwtje van zes traveeën onder schilddak.


ID: 33935 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Ertvelde

Marktplein 2 (Evergem)
Gemeentehuis, volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw.


ID: 34396 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Schoolstraat 7 (Wachtebeke)
Gemeenteschool van Overslag, volgens gevelsteen in rechter zijgevel van 1862 en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Bakstenen schoolhuis van drie en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 35993 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Molenstraat (Gavere)
Eerste melding van een kerk daterend uit de 13de eeuw. Volgens F. De Potter werd de kerk heropgebouwd in 1789 met uitzondering van het oude 13de-eeuws koor in Doornikse steen. Eerste vergroting van de kerk in 1874-77 naar ontwerp van architect E. de Perre. Heden vrij monumentale bakstenen kruiskerk met pseudobasilicaal schip van vier traveeën, een uitspringende vierkante westtoren, uitspringende transeptarmen en koor en zijkoren.


ID: 45324 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en schoolhuis

Franskouter 6-8 (Zwalm)
Gemeenteschool en schoolhuis gebouwd in 1869, schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aanpalend schoolgebouwtje van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak .


ID: 58370 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Margriete

Sint-Margrietestraat 53 (Sint-Laureins)
Gemeentehuis en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect Edmond de Perre en in gebruik genomen in 1875. Beeldbepalend, in de as van de dorpsstraat ingeplant hoofdgebouw op vierkante plattegrond, van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak. Links, aansluitend gebouwtje van 1935 met in de straatgevel een hardstenen oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.


ID: 85145 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Massemen met schoolhuis

Dorpsplein 1 (Wetteren)
Gemeenteschool met schoolhuis, volgens een gedenksteen opgericht in 1866 naar plannen van architect E. de Perre en uitgevoerd door aannemer D. Tondeleir. Langgestrekt gebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, opgetrokken uit rode, oranje en gesinterde baksteen met verzorgde knipvoegen, op een plint van hardsteenplaten.


ID: 85499 | Bouwkundig element

Gemeentelijke lagere school met schoolmeesterswoning

Schoolstraat 8 (Hamme)
Schoolgebouwencomplex, aanvankelijk gemeentelijke lagere school met schoolmeestershuis en Academie voor Teken- en Bouwkunde, later met secundaire school.


ID: 36753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.