Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 13687 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Ferdinand Maesstraat (Kontich)
Neogotische pseudo-kruisbasiliek gelegen op kleine verhevenheid met deels ommuurd en omhaagd kerkhof waarrond smalle paden.


ID: 52002 | Bouwkundig element

Abdij Ten Putte

Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. Ontstaan van de Godelievemotte in de 12de eeuw op de westelijke rand van een kleine zandige opduiking, gelegen op 3,5 kilometer ten westen van de stadskern van Gistel. De site bestond uit een groot omgracht gedeelte in het zuiden en een omgrachte heuvel iets ten noorden ervan.


ID: 20847 | Bouwkundig element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 29239 | Bouwkundig element

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed, en Criminele Griffie

Burg 13-14 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.


ID: 302911 | Bouwkundig element

Markt en Burg

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.


ID: 205455 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Muizelstraat 65 (Harelbeke)
Fraaie landgebouwen op een hoevesite die vermoedelijk al dateert uit de 18de eeuw; het woonhuis is echter in het derde (?) kwart van de 20ste eeuw echter grondig verbouwd. Vlasfabriek met aanpalende cichorei-ast aan overzijde van de straat.


ID: 18233 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Emilius Seghersplein 26 (Gent)
Parochiekerk van de Brugse Poortwijk, opgericht in neogotische stijl in de jaren 1860. De oorspronkelijke plannen van architect J. Van Hoecke werden na zijn overlijden en nadat de eerste constructie in 1863 instortte, door zijn opvolger Leclerc-Restiaux aangepast en voltooid in 1866. Bakstenen gebouw afgewerkt met hardsteen. Driebeukig basilicaal schip van zes traveeën, westgevel uitgewerkt met westtoren, en transept van twee traveeën geflankeerd door zijkoren. In de kerk bevindt zich een oorlogsmonument voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 84323 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gottemstraat 1 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, dwars op de straat gebouwd. Op een figuratieve kaart van 1725, met de dorpskern van Dentergem, situeert zich ongeveer op deze plaats een kleine hofstede. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat hier een gelijkaardig volume afgebeeld. Volgens kadastergegevens was hier circa 1864 een smidse gevestigd en werd die in 1894 heringericht als landgebouw.


ID: 6777 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Frankrijklei 89 (Antwerpen)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.


ID: 84330 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Kapittelstraat 1-3 (Dentergem)
Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) aangeduid als één woning en volgens mutatieschetsen in 1864 opgesplitst tot twee wooneenheden. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) zijn de huizen getekend, zie huidig. 19de-eeuws uitzicht, vlechtingen in de linkerzijgevel wijzen eventueel op een oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast.