Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 77424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef

Moerkerkse Steenweg 192 (Brugge)
Moerkerkse Steenweg nr. 192. Georiënteerde parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef. Vroeg voorbeeld van rijpe neogotiek. Centrale en vrij geïsoleerde ligging op een verhoogde site in de dorpskern.


ID: 29930 | Bouwkundig element

Lyceum Hemelsdaele

Wapenmakersstraat 12-14 (Brugge)
In opdracht van Baron de 't Serclaes wordt een imposant herenhuis gebouwd naar ontwerp van architect I. Alleweirelt (Brugge) .


ID: 79020 | Bouwkundig element

Broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo

Bradericplein 20-22 (Damme)
Voormalige broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo. Neogotisch complex naar een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894) van 1860, uitgevoerd in 1860-1863, en in 1879 uitgebreid met een haakse vleugel aan de straatkant.


ID: 88947 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met aansluitend kerkhof

Bloemendalestraat 1 (Beernem)
Sobere neogotische kruiskerk, gebouwd vanaf 1901 naar ontwerp van provinciaal architect René Buyck. Recuperatie van enkele elementen van de oudere kerk, onder andere natuurstenen pijlers. De plattegrond ontvouwt een driebeukige georiënteerde hallenkerk, met schip van zes traveeën en een transept van twee traveeën. Aansluitend kerkhof met 19de-eeuwse grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, en centraal op het oude deel van het kerkhof imposante grafkapel van de familie de Vière, opgericht in 1896, vermoedelijk naar ontwerp van de Beernemse aannemer-architect Auguste Bruggeman.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 60218 | Bouwkundig element

Kloosterkerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein (Kortrijk)
Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (zie opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs te Kortrijk. Het oorspronkelijke complex met school, kerk en klooster was gelegen tussen de Kasteelstraat, de Rijselsestraat, Oude Kasteelstraat en Papenstraat. Thans bleef enkel de kerk bewaard die heropgebouwd werd tussen 1950 en 1957 na bombardementen.


ID: 82339 | Bouwkundig element

Poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw

Dijver 12 (Brugge)
Voormalig poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw, heden ingang van het Groeningemuseum, zie smeedijzeren uithangbord met opschrift "GROENINGE / MUSEUM"/. Poortgebouw van 1749 met parement van arduin; drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak.


ID: 82863 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gillis

Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge: in oorsprong een kruiskerk opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw. Getuigen hiervan zijn het westelijke deel van het middenkoor met dakkap uit 1269-1270, de historiserend gerestaureerde langsmuren van het middenschip, de kruising, de kern van de herhaaldelijk verbouwde transeptarmen en de aanzet van de oostwand van de eerste torenverdieping. In de tweede helft van de 14de eeuw en 15de eeuw volgden bouwcampagnes en kreeg de kerk het uitzicht van een pseudo-hallenkerk. De kruisingstoren klimt ook minstens op tot de tweede helft van de 14de eeuw. Omstreeks 1873-1905 gerestaureerd in de vermeende oorspronkelijke middeleeuwse staat naar ontwerp van architect A. Van Assche.


ID: 3095 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Gasthuisstraat (Nijlen)
Rijk geornamenteerde kerk in Brabantse hooggotiek, door S. Leurs geciteerd als lentebloesem van de Brabants gotiek.