Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 89452 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Breestraat (Wielsbeke)
De kapel wordt opgetrokken in 1870, vermoedelijk door de pachters van hoeve Breestraat nummer 1. Naar verluidt opgericht als vervulling van belofte voor genezing van een kindje met kanker. Als eigenaar vermeldt het kadaster Jean Baptiste Bethune - van Outryve d'Ydewalle uit Gent, gekend als neogotisch architect. Veldkapel in witgekalkte baksteen op gepekte plint, onder zadeldakje in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), waarop een smeedijzeren kruis.


ID: 14443 | Bouwkundig element

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)
Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.


ID: 90428 | Bouwkundig element

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 26681 | Bouwkundig element

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.


ID: 30350 | Bouwkundig element

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

Maloulaan 2, 2B (Ieper)
Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper. Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant.


ID: 79018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Heilige Philippus

Bradericplein 16B (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1861-1876 naar een ontwerp van 1859 door baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). De kerk is een uitbreiding van een Mariakapel die opklimt tot de 14de eeuw. Vivenkapelle is een kerkdorp dat wordt bepaald door het beroemde 'neogotisch complex' bestaande uit de centrale kerk waarrond pastorie en scholen.


ID: 82907 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouden-Handstraat 14-16 (Brugge)
Beeldbepalend woonhuis, oorspronkelijk één geheel, heden samenstel van twee enkelhuizen met achterliggend diephuis bij nummer 14, uitziend op de rei; zeven traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), eerste kwart van de 16de eeuw(?) tot de 19de eeuw.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 60928 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

Markekerkstraat (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis ter vervanging van de 18de-eeuwse parochiekerk. De oudste vermelding van de kerk van Marke dateert van 1243, vermoedelijk gaat het om een houten kapel. In 1267 richtten de kanunniken van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel de kerk op. Het betrof waarschijnlijk een kleine Romaanse kruiskerk van circa 21 meter binnenlengte, met drie beuken van twee traveeën, een rechthoekig, vlak afgesloten koor, twee zijkoren en een centrale vieringtoren met achthoekige bovenbouw. Deze kerk werd in 1756-57 in opdracht van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Kortrijk gedeeltelijk afgebroken en verbouwd naar ontwerp van J.B. Simoens.


ID: 24161 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Marktplaats 21 (Moorslede)
Georiënteerd bedehuis. Ten noorden en zuiden, omringend plantsoen met leilinden.