Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86560 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Deinsesteenweg 6 (Tielt)
Dieper gelegen villa in late cottagestijl met grote omgevende tuin op opgehoogd terrein, gebouwd circa 1940-1941 voor Franz Van Maele, lid van de textielfabrikantenfamilie Van Maele, naar ontwerp (1939) van de Gentse architect Charles Hoge. Villa van twee bouwlagen getypeerd door bepleisterde gevelvelden, hoge bedaking en levendige volumewerking, zie onder meer uitkragende brede bakstenen schoorsteenpartijen, tot boven de kroonlijst doorgetrokken erkeruitbouw voorzien van puntgevel en rondboogopeningen voor terrasuitbouw en portiek.


ID: 86561 | Bouwkundig element

Hoeve Boschakkershof

Deinsesteenweg 8 (Tielt)
Hoeve gelegen op een site die reeds weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met beboomd erf en losstaande volumes. Centraal, aan noordzijde van het erf op licht opgehoogd terrein met voorliggend grasperk en hoogstammige fruitboom, gerenoveerd eenlagig boerenhuis van negen traveeën met vermoedelijk oudere kern. Aan oost- en westzijde van het erf, grote stal- en schuurvleugel onder zadeldak met dakoverstek, respectievelijk gedateerd "1886" en "1887" in zijpuntgevels onder uilengat.


ID: 86562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis in Beaux-Artsstijl met tuin

Deinsesteenweg 23 (Tielt)
Landhuis in Beaux-Artsstijl met neoclassicistische inslag in grote omgevende tuin, gebouwd in 1928 voor Raphaël Van Overbergh, landbouwingenieur en boomkweker uit Elsene, naar ontwerp van architect Oscar Francotte (Brussel). Domein toegankelijk via ijzeren hek en gekasseid toegangspad. Landhuis met aan weerszijden terras met ijzeren leuning. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86563 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Deinsesteenweg 27 (Tielt)
Interbellumpand met laag ommuurd voortuintje, opgetrokken volgens kadaster in 1934 voor Camilius Goosens-Laroy, wagenmaker uit Ruiselede. Tevens bouw van enkele bijgebouwen aan de oost- en zuidzijde die in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw worden verbouwd en uitgebreid. Eenlagig woonhuis van drie traveeën onder mansardedak. Rechts, lage aanbouw voor garage.


ID: 86564 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinsesteenweg 37 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen langsheen de westzijde van de Heilige Sacramentstraat. De oudste gebouwen klimmen minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86565 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Deken Darraslaan (Tielt)
Gedenkteken ontworpen door de Tieltse kunstenaar-beeldhouwer Maurice Vander Meeren, opgericht in 1938 naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de stichting van het rusthuis-hospitaal door Joannes Marcellinus Darras (Lauwe, 1799 - Tielt, 1855). Natuurstenen stèle waarop bronzen reliëfplaat met profielportret van de stichter en afbeelding van het rusthuis-hospitaal op de achtergrond, waaronder inscriptie. Ervoor, losstaand houten kruis met opschrift.


ID: 86566 | Bouwkundig element

Openluchtkapel

Deken Darraslaan (Tielt)
Openluchtkerkje of -kapel in klein parkje, recent aangelegd en opgericht grossomodo op de plaats van de neogotische kapel van 1864 geïntegreerd in het rusthuis-hospitaal dat Joannes Marcellinus Darras (Lauwe, 1799 - Tielt, 1855) sticht in 1838-1839. Ontwerpster is Barbara Claerhout, dochter van de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937) die de bronzen ornamentiek uitvoert. Afgescheiden door bakstenen muur langsheen de Schependomstraat. Massief betonnen meubilair van vier parallelle zitbanken en altaar.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 86569 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Deken Darraslaan 11-13 (Tielt)
Vrijstaande tweewoonst in regionalistische stijl, gebouwd in 1934. Het ontwerp is van ingenieur Broeder Louis Van Mechelen (Gent), uitgevoerd door aannemer Aloïs Van Ryckegem. Tweegezinswoning in spiegelbeeldschema van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met omlopende overkragende kroonlijst. Centrale houten dakkapel onder dito bedaking. Vrij massieve baksteenbouw op natuurstenen plint. Levendige volumewerking door uitgebouwde inkompartijen overluifeld door schilddak. In de tuin staan aantal parkbomen.


ID: 86570 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deken Darraslaan 40 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1931 in de wijk "Leiaardsboom" met vermoedelijk bewaarde 19de-eeuwse kern zie reeds aanwezige bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Bouwheer is Edmond Minne, timmerman uit Tielt, die tevens een achterliggend werkhuis laat optrekken. Eenlaagswoning met hoge onderbouw (kelderverdieping) van vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde, geschilderde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel. Doorlopende gekartelde fries. Fraai bewaard houtwerk van schuiframen met gebogen tussendorpel en hoge bovenlichten.