Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

221 resultaten


ID: 86540 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Beernegemstraat 65-71 (Tielt)
Restant van eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1938 in opdracht van de Tieltse handelaar Remigius of Remi Dobbels, die in de straat een steenbakkerij opricht. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn met ondiepe voortuintjes.


ID: 6861 | Bouwkundig element

Hoekcomplex in beaux-artsstijl

Helenalei 1, Marialei 34 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Max Winders uit 1911. Opdrachtgever was de in Brecht gevestigde steenbakkerij Briqueteries de Notre-Dame.


ID: 78873 | Bouwkundig element

Sifons Schipdonk- en Leopoldkanaal

Damse Vaart-Oost (Damme)
Restanten van de zogenaamde sifons, de hevelduikers waarmee het Schipdonk- en Leopoldkanaal onder de Damse Vaart werden geleid. Bij uitbreiding ging deze naam gelden voor de omgeving rond deze constructie, gekenmerkt door grote bedrijvigheid in steenbakkerijen en aanlegplaatsen langs de Damse Vaart en de bijhorende herbergen.


ID: 300083 | Landschappelijk element

Klokkeven

Klokkeven (Malle)
Het Klokkeven is grotendeels een oude groeve van een steenbakkerij. Het gebied wordt gekenmerkt door een kleinschalige verscheidenheid met structureel sterk verschillende vegetatietypes - gaande van lage pioniersvegetaties en graslanden tot struwelen, bossen en rietvelden - die de omgeving van een aantal grillig gegraven waterpartijen vormen.


ID: 301498 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café in art-nouveaustijl

Marialei 36 (Antwerpen)
Meergezinswoning met café in sobere art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de Société Anonyme Briqueteries de Notre-Dame, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1910. De steenbakkerij uit Brecht investeerde rond deze tijd in meerdere vastgoedprojecten in Antwerpen.


ID: 212767 | Bouwkundig element

Geheel van vier burgerhuizen en een winkelhuis

Jan Van Rijswijcklaan 59-67 (Antwerpen)
Geheel van vier burgerhuizen en een meergezinswoning met winkel in cottagestijl en art nouveau, gebouwd in opdracht van de Brechtse steenbakkerij Briqueteries de Notre-Dame, naar een ontwerp van architect Edward Van Not uit 1909.


ID: 56660 | Bouwkundig element

Batterij Stutzpunkt Stene

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.


ID: 212231 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Brugsesteenweg 206-208 (Pittem)
In 1911-1912 gebouwd in opdracht van Henri Ampe, eigenaar van de nabijgelegen steenbakkerij (zie nr. 170-172). Samenstel in spiegelbeeldschema van twee maal vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, met centraal middenrisaliet oplopend in een derde bouwlaag, onder haaks schilddak.


ID: 24323 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortwagenstraat 38-40 (Ledegem)
Burgerhuis met omhaagde voortuin. Erachter, erf met muur en toegang aan straatzijde; imposante cichorei-ast en ronde fabrieksschoorsteen, naar verluidt van vlasbedrijf. Tussen circa 1918 en 1937 was er tevens een steenbakkerij van de familie Dumoulin. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 200837 | Bouwkundig element

Schoorsteen van vlasroterij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Ronde bakstenen schoorsteen, symbool van het industrieel verleden van deze site en restant van een vlasroterij uit het interbellum, hier opgericht in de jaren 1930 door L. Duron.