Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

221 resultaten


ID: 215135 | Bouwkundig element

Villa in art-decostijl

Kastanjelaan 13 (Antwerpen)
Villa in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Charles Louis Landuydt-Roels, naar een ontwerp door de architect Jan Vanhoenacker uit 1928. De bouwheer leidde de steenbakkerij annex metaalconstructieatelier Briqueteries & Ateliers Landuydt in Terhagen.


ID: 11223 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing in eclectische stijl

Betogingstraat 1-5, Sterlingerstraat 2-12 (Antwerpen)
Geheel in eclectische stijl op de hoek van de Betogingstraat en de Sterlingerstraat, gevormd door een café, twee flankerende winkelhuizen en oorspronkelijk zeven daarbij aanpalende burgerhuizen, naar een ontwerp van architect Edward Van Not uit 1910. Opdrachtgever was de Société Anonyme Briqueteries de Notre-Dame, een steenbakkerij uit Brecht.


ID: 54631 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Lepelemstraat 52 (De Haan)
Hoeve aan de straat gelegen, zogenaamd "De Teghelrie" ook "den Tegelhoven" genoemd, in de ommeloper van 1554 staat "daer wylent een teghelrije up stondt". De naam houdt verband met een plaatselijke steenbakkerij waar het nabij gewonnen turf als tegels werd gebakken.


ID: 36239 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.


ID: 7346 | Bouwkundig element

Geheel van gekoppelde burgerhuizen

Miraeusstraat 6-8 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk drie burgerhuizen en een winkelhuis op de hoek van Miraeusstraat en Solvynsstraat, gebouwd in opdracht van de Société Anonyme Briqueteries de Notre-Dame, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1909. De steenbakkerij uit Brecht investeerde de volgende jaren in meerdere gelijkaardige vastgoedprojecten telkens met een winkel of café op het hoekperceel.


ID: 135258 | Landschappelijk geheel

Jongenbos

Diepenbeek (Diepenbeek), Hoeselt, Romershoven (Hoeselt), Vliermaalroot (Kortessem)
Het Jongenbos ligt ten noordoosten van het centrum van Vliermaalroot, in het noordelijke gedeelte van Vochtig-Haspengouw. Het reliëf is nagenoeg vlak. Het historishc stabiele bos fungeerde steeds als park- en jachtdomein van het gelijknamige Loonse leengoed. De bouwheer van het huidige kasteel zou zeventigduizend bomen hebben aangeplant als compensatie voor de kap van het toenmalige loofbos, nodig voor de bouw van het kasteel (oa. voor brandhout in de ovens van de steenbakkerij). De vijver achter het kasteel is het resultaat van de kleiwinning voor de bakstenen. Rond het bos heeft het landschap een agrarisch karakter.


ID: 200533 | Bouwkundig element

Voetgangerstunnel onder Nielsestraat

Nielsestraat (Boom)
De tunnel onder de Nielsestraat maakt deel uit van de Wijk Noeveren, beschermd als dorpsgezicht en monument. Ministrieel Besluit van 25 juli 1986.


ID: 2710 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Elst

Ter Elstlei (Duffel)
Eén der oudste gebouwen in de provincie Antwerpen; oorsprong opklimmend tot de verre middeleeuwen.


ID: 31418 | Bouwkundig element

Herberg In de brikery

Moenaardestraat 83 (Poperinge)
Vermoedelijk hoger opgetrokken breedhuis met aangepaste muuropeningen onder cementlatei.


ID: 45639 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zwaanhoek 14 (Oudenburg)
Huis uit de tweede helft van de 19de eeuw langs erftoegang van nummer 16.