Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 33137 | Bouwkundig element

Steenbakkerijtje

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Vervallen steenbakkerijtje, naar verluidt voormalige buizenbakkerij uit de jaren 1920 en sindsdien als dusdanig niet meer dienst doend. Mooie ligging middenin "uitgebrikt" weiland, zie depressies.


ID: 44080 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Groenestraat (Langemark-Poelkapelle)
Voormalige steenbakkerij, parallel aan de spoorlijn gelegen, oorspronkelijk opgericht na de Eerste Wereldoorlog door Joseph Dumoulin ten behoeve van de wederopbouw in de Westhoek en rond 1961 volledig vernieuwd door Dumoulin. Baksteenbouw met betonnen, mijterbogige overwelving, en deels behouden tunneloven. Tegen de voorgevel aanleunende loods.


ID: 55051 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Westendelaan 121 (Middelkerke)
Steenbakkerij, heropgebouwd in begin jaren 1920. Gebouwen in U-vormig grondplan rond halfverhard erf met siertuintje. Woonhuis in cottagestijl; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder pannen zadeldak waarin dakkapellen onder plat dak. Achterliggende en haaks ingeplante stallingen onder pannen zadeldaken


ID: 308344 | Bouwkundig element

Ateliergebouw van steenbakkerij

Koolhofstraat 11 (Nieuwpoort)
Ten westen van de dorpskern van Ramskapelle liggen de resten van een merkwaardig industrieel-archeologisch complex, meer bepaald de ruïnes van een steenbakkerij en een vlasroterij. Van het in 1904-1905 opgebouwde baksteenbedrijf Briqueteries, Tuileries en Céramiques resteert nog het ateliergebouw of de kleibewerkingshal.


ID: 33042 | Bouwkundig element

Steenbakkerij met schuilplaats

Ieperstraat 186 (Zonnebeke)
Steenbakkerij teruggaand op veldsteenbakkerij opgericht in 1904 aan de Beselarestraat door de families Iweins en Van Biervliet. 1945-1948: ontmanteling van de steenbakkerij en oprichting van een nieuwe op de huidige plaats met ringoven en droogloodsen op initiatief van J. Van Biervliet.


ID: 212228 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Ampe

Brugsesteenweg 170, 174 (Pittem)
Rond 1900 uitgebouwde steenbakkerij, gelegen op oude molensite gesticht in het tweede kwart van de 17de eeuw. Bedrijf bestaande uit eind-19de-eeuwse en voornamelijk 20ste-eeuwse bedrijfsgebouwen en loodsen, waarvan een droogloods is bewaard nabij de kleiputten en een rood bakstenen bedrijfsgebouw.


ID: 213241 | Bouwkundig element

Naamsteen Observatiepost Steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de achterliggende schoorsteen van een voormalige steenbakkerij, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als observatiepost werd ingericht. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 16567 | Bouwkundig element

Mekanieke Steenbakkerij van Nieuwpoort

Brugsevaart 38 (Nieuwpoort)
Gelegen aan het kanaal Nieuwpoort-Plassendale ten noordoosten van de stad. Opgericht in 1899. Na faillissement in 1911, verkocht en door nieuwe eigenaars uitgebreid. Steenbakkerij gekenmerkt door grote bedrijvigheid tijdens de wederopbouw van de jaren 1920 (507 arbeiders in 1924). Verschillende buitenovens onder meer te Wulpen nabij hoeve zogenaamd "Allaertshuizen".


ID: 200834 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
De fabrieksschoorsteen getuigt van het industriële verleden van deze site, namelijk als restant van de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques uit 1904-1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schoorsteen versterkt en omgevormd tot observatiepost.


ID: 30816 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Veys en C°, Briquetterie St.-Antoine

Noorderring (Ieper)
Voormalige steenbakkerij van de tweede helft van de 19de eeuw; thans buiten gebruik. Type Hoffman-ringoven.