Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3880 resultaten


ID: 130410 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij school De Beuk

Stationsstraat 82 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde bruine beuk met een stamomtrek van meer 600 cm (gemeten 2003), stond op het terrein van de midden- en basisschool De Beuk. De beukenboom had een takvrije stam van 1,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is om veiligheidsredenen verwijderd.


ID: 130411 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken bij school De Beuk

Stationsstraat 82 (Aalter)
Aan de straatzijde van de midden- en basisschool De Beuk staan twee mooi ontwikkelde bruine beuken.


ID: 130418 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis Vijf Ringen

Sterrewijk, Vijfringenstraat (Aalter)
Drie gekandelaarde lindebomen schragen het wegkruis Vijf Ringen dat werd opgericht om de parochiegrens te markeren. Deze vorm van kandelaren is een oude snoeivorm waar bij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 300545 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Valkestraat 4 (Aalter)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in de dorpskom. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 300304 | Landschappelijk element

Drie schermlinden bij herberg

Veldstraat 31 (Aalter)
De drie schermlinden zijn aangeplant ten zuiden van de gevel van de voormalige herberg "De Drie Linden". Het schuin ingeplant gebouw van zeven traveeën is tot de 18de eeuw opklimmend. Mogelijk dateren de leilinden eveneens uit de 18de eeuw.


ID: 305218 | Landschappelijk element

Dennenbosje

Gelrode (Aarschot)
De Wijngaardberg was tijdens het ancien régime grotendeels bedekt met bos, dat voornamelijk als middelhout werd beheerd. Door een te lage opbrengst en veranderingen in de houtbehoefte, werd het merendeel van de aanwezige loofbossen gerooid en vervangen door dennenbossen die een hoger rendement hadden. Dit gold ook voor delen van de Wijngaardberg. Van dit soort bossen zijn er slechts nog enkele percelen overgebleven op de heuvel, waarvan dit er een van de laatsten is.


ID: 131512 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met 32 knoteiken

Elsleukenstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van 32 knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat langsheen een onverharde veldweg die aansluit op de Elsleukenstraat in het noorden van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.


ID: 306804 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij Villa Dorenberg

Franseliniestraat 2A (Aarschot)
De monumentale bruine beuk op de zuidflank van de Dorenberg, is van heinde en verre zichtbaar. Hij bevindt zich in de tuin van een villa die rond 1880 gebouwd werd door Petrus Craenen.


ID: 131511 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van knoteiken

Hertbreemstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat samen met enkele opgaande bomen op een bescheiden aarden wal langsheen een onverharde weg in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.


ID: 133189 | Landschappelijk element

Donkrandbeplanting van knoteiken

Hondsdorestraat (Aarschot)
In het zuidoosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp ligt op minder dan 100 meter van de Demer een zandige donk van ongeveer 80 hectare groot. De donkrand is beplant met 22 knoteiken. De knoteiken komen voor in een deel van de Demervallei met een hoge concentratie aan donken. De donkranden in dit gebied zijn op veel plaatsen gemarkeerd met knotbomen. Op deze plaatsen ondervinden de bomen geen hinder van hoge (grond)waterstanden. De knotbomen verwijzen naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de streek. Zij voorzagen de lokale gemeenschap ondermeer van rijshout, brandhout of loofvoedering. Deze beheervorm raakte in onbruik, waardoor knoteiken de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen.