Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3880 resultaten


ID: 132056 | Landschappelijk element

Bomenrij met opgaande lindes

Oude Mechelse baan 611 (Aarschot)
Op historische kaarten uit de 19de eeuw zoals de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen merken we de typische percelering van een kamp, dit is een met houtkanten afgepaald veld. Mogelijks is de lijnaanplanting met opgaande lindes nog een restant uit zo’n houtkant, of minstens een aanplanting die traditioneel is verder gezet op deze gronden.


ID: 131509 | Landschappelijk element

Dijkbeplanting met 20 knoteiken

Peperstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van twintig knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich op een oude dijk ten oosten van de dorpskern van Langdorp.


ID: 130808 | Landschappelijk element

Dopjesboom

Processieweg (Aarschot)
Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter.


ID: 131510 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van 14 knoteiken

Veelsebaan (Aarschot)
De knotbomenrij van twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Veelsebaan in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.


ID: 132505 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es bij gewezen abdijvijvers

Aalsterse Dreef (Affligem)
Een zware struik van gewone es werd als hakhout gehouden bij de gewezen abdijvijvers van de abdij van Affligem. Deze zware hakhoutstoof met een omtrek van 750 cm is hoogstwaarschijnlijk nog een relict uit de oeverversterking.


ID: 130357 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Bellestraat 57 (Affligem)
Twee lindes beschermden de verdwenen Lindenhoeve aan de westzijde tevens straatzijde tegen weer en wind. De bomen staan derwijze georiënteerd bij de westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen ze het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.


ID: 132506 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als schermboom bij verdwenen hoeve

Bosstraat 57 (Affligem)
De knothaagbeuk is geplant bij de zuidwestgevel van een inmiddels verdwenen hoevetje. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) is hier bewoning weergegeven op dit woonkavel. In recente tijden werd het hoevetje vervangen door een nieuwe woning. De schermboom bleef als getuige van een vervlogen verleden.


ID: 130360 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als hoekboom

Brusselbaan, Grobbestraat (Affligem)
Een opgaande haagbeuk staat als hoekboom op de hoek van de Grobbestraat met de Brusselbaan. Een mooi voorbeeld van hoe een boom ook de rol vervult als bewaker van een administratieve perceelsgrens.


ID: 38816 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Essene-Kerkplein 1 (Affligem)
Ten tijde van abt Fulgentius Biebuyck opgetrokken door de abdij van Affligem. Dubbelhuis met twee verdiepingen van zeven traveeën en een zadeldak met houten dakkapellen binnen ommuurde tuin.


ID: 38849 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel met vijf knotlindes

Molenberg (Affligem)
Kapel van baksteen met zadeldak (kunstleien) en bepleisterde pilastergevel met gevelsteen "1887 J. Roseleth". Rond de kapel staan vijf hoog geknotte lindes die de 19de-eeuwse kapel bescherming bieden onder het loverdak.