Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1352 resultaten


ID: 51953 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Markt 7 (Balen)
Kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek, uit de 15de eeuw met Kempische toren van bak- en ijzerzandsteen; eertijds met ommuurd, omringend kerkhof.


ID: 89193 | Bouwkundig element

Romp van Plaatsmolen

Bruggestraat 77A (Beernem)
Ingekorte romp van de Plaetsmolen, ook gekend als de Molen van Praet of Huddersmolen. Deze stenen beltmolen uit 1868 is opgetrokken om graan te malen ter vervanging van een houten staakmolen. In 1889 werd er ook een stoommachine in gebruik genomen.


ID: 216778 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Markt (Beernem)
Halfondergrondse betonnen militaire post centraal op de markt van Oedelem. Het betreft meer bepaald een Duitse bunker, die vermoedelijk in het najaar van 1917 is opgetrokken in functie van de Ortskommandantur Oedelem.


ID: 89282 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Oudezakstraat (Beernem)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire, de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en een militair slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Vrijstaand natuurstenen gedenkteken, door de gemeente geplaatst in 1920.


ID: 305971 | Bouwkundig element

Turnhoutkanalstellung

Beerse (Beerse), Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout), Rijkevorsel (Rijkevorsel), Schoten (Schoten), Turnhout (Turnhout)
De 'Turnhoutkanalstellung' is een Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, die vanaf november 1916 was aangelegd langs het kanaal Dessel-Schoten-Turnhout. Aan de Oude Kom in Turnhout draaide de stelling weg van het kanaal in de richting van Corsendonk (Oud-Turnhout) en vormde ze een halve kringstelling ten oosten van Turnhout.


ID: 305355 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

H. Torleylaan (Beersel)
Herdenkingsteken voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van de hand van O. Colmant uit Halle.


ID: 304526 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kapelaansplein (Beersel)
Het oorlogsmonument werd opgericht aan de noordzijde van de kerk, op het voormalige kerkhof. Het ontwerp is van Herman Lemaire uit Dworp en de bronzen sculptuur werd uitgevoerd door Henri Holemans.


ID: 303305 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Pastoriestraat (Beersel)
Oorlogsgedenkteken uit 1929 naar ontwerp van Joan Coomans.


ID: 79374 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument Wereldoorlogen

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Gedenkteken, stilistisch geïnspireerd op de Griekse tempelarchitectuur, naar verluidt een ontwerp van Victor Temmerman, na de Tweede Wereldoorlog geplaatst op het voorplein van de parochiekerk.


ID: 84661 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.