Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 43334 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.


ID: 60613 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Doorne

Gullegemsesteenweg 63-65 (Kortrijk)
Voormalig woonhuis en brouwerij Van Doorne, gesticht circa 1890; gestopt met brouwen in 1965 en gebruikt als stapelplaats voor bier tot 1982; daarna wordt de brouwerij vervangen door cultureel centrum.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.


ID: 209215 | Bouwkundig element

Mariagrot

Oudstrijderslaan (Kraainem)
Mariagrot van betonnen namaakrotsen, uitgewerkt door Janssens &amp; zonen, mogelijk oorspronkelijk horend bij de hiernaast gelegen school.


ID: 89875 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't goedt te Locart

Pieter Vinckestraat 90 (Kuurne)
Historische hoeve " 't goedt te Locart", met losse laat 19de-eeuwse bestanddelen, maar gesitueerd op een oudere site. Lage verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf.


ID: 58144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Kalkendorp 6 (Laarne)
Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 naar plannen van architect Johan Beeckman ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd.


ID: 134203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie met tuin

Kruisboomstraat 2 (Landen)
Pastorie gebouwd aan het einde van de 18de eeuw omgeven door tuin van 15,5 are met bouw van Lourdesgrot in de jaren 1920; beplanting eveneens van na 1920.


ID: 47669 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 41, 41A (Lebbeke)
Oorspronkelijk burgerhuis in neogotische stijl gebouwd in 1896 en in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. Grote beboomde tuin met onder meer een Calvarie met levensgrote witgeschilderde beelden en een Lourdesgrot in kunstrustiek.