Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 8239 | Bouwkundig element

Watermolen De Graevemolen

Bosstraat 25 (Erpe-Mere)
Voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak, met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen, op vierkante basis.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 8303 | Bouwkundig element

Watermolen

Ruststraat 10 (Erpe-Mere)
Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.


ID: 33969 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ferdinand Magellaanstraat (Evergem)
Gerenoveerd boerenhuis, gesloopte dienstgebouwen en hoge ronde schoorsteen eertijds horend bij de zogenaamde "Zandekensmolen", een stenen korenwindmolen in oorsprong daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw en gesloopt in 1937.


ID: 34404 | Bouwkundig element

Weverij

Schoolstraat 20 (Evergem)
In oorsprong werkhuis voor het vervaardigen van wollen en katoenen stoffen, gesticht in 1853 door P.B. Dobbelaere-Hulin, directeur van het in 1848 opgerichte "leerwerkhuis" in Sleidinge. Bewaarde bronzen gedenkplaat op afsluitingsmuur. Van de oorspronkelijke site blijken nog heel wat constructies met sheddaken en een schoorsteen bewaard.


ID: 34442 | Bouwkundig element

Watergesticht voor Dames

Weegse 2 (Evergem)
Psychiatrische centra Sleidinge, gesticht in 1888 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Oudste behouden gedeelte uit eind 19de eeuw met bakstenen straatgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in neoromaanse stijl, vernieuwde kapel op bovenverdieping.


ID: 34446 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wellingstraat 6 (Evergem)
Hoevetje met losstaand boerenhuis ten westen en dienstgebouw ten oosten van kleine grasboomgaard afgesloten met ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes.


ID: 34451 | Bouwkundig element

Herenhuis

Weststraat 58/1, 58/101-102 (Evergem)
Herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met bijhorende atelier en handelszaak, van 1904 tot 1961 ijzerhandel De Paepe.


ID: 34464 | Bouwkundig element

Werkplaats

Wittemoer 41 (Evergem)
Recente woning met op erf oud huisje van twee traveeën, naar verluidt de vroegere weefkamer bij een tweegezinswoning, uit de jaren 1770. Gewitte gevels op gepikte plint met houten kruiskozijn en korfboogdeurtje.


ID: 34470 | Bouwkundig element

Villa

Wurmstraat 16 (Evergem)
Grote villa met strodak in ruime aangelegde tuin naar ontwerp van E.F. Callebaut, zie gevelsteen, en naar verluidt gebouwd circa 1935 in opdracht van dokter R. Suy, hoofdgeneesheer van de nabijgelegen Kneipp-gestichten. Rechts van de villa bouwde Suy eveneens laboratoria voor de geneeskundige instituten.