Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 48497 | Bouwkundig element

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 48484 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Sint-Ursmarusstraat 68 (Dendermonde)
Herenhuis met midden 19de-eeuws voorkomen en 20ste-eeuwse interieuraanpassingen, voormalig woonhuis van de brouwersfamilie D'Hollander. Woonhuis met dubbelhuisopstand, bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1939 werd een nieuw brouwerijgebouw opgericht, samen met een stookruimte en een 25 meter hoge schoorsteen. Brouwerij ingeplant aan de straat en rechts palend aan het brouwershuis. Leegstaand fabrieksgebouw van drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking.


ID: 48711 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vrankrijkstraat 83 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd in 1906 en rechts uitgebreid in 1911. In 1921 en in 1931/1939 werden er achter de woning broeikassen en grootschalige bedrijfsgebouwen opgetrokken. Voortuin op driehoekige plattegrond, aan de straatkant afgesloten door een laag, witgeschilderd ijzeren hek. Links van de woning, grote boom en oprit naar de achtergelegen bijgebouwen. Achtertuin met vrij korte, vierkante vrijstaande bakstenen fabrieksschoorsteen van het vroegere tuinbouwbedrijf.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.


ID: 84428 | Bouwkundig element

Maalderij en moderne woning

Dujardinstraat 7 (Dentergem)
Vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten ervan moderne woning.


ID: 84611 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stoomvlaszwingelarij

Oostdreef 24-26 (Dentergem)
Halfvrijstaand woonhuis aan de straatkant met bijhorende, voormalige stoomvlaszwingelarij nu gedeeltelijk ingenomen door een bedrijf en garages. De stoomvlaszwingelarij gaat volgens het kadaster terug tot ca. 1867 en kent in de loop van de 19de en begin van de 20ste eeuw verschillende uitbreidingen en verbouwingen. Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde voorgevel.


ID: 75543 | Bouwkundig element

Firma Smet Putten-Boringen

Oude Markt 1 (Dessel)
De veelzijdige zakenman A. Smet-Ooms legde in 1900 met het slagen van waterputten de grondslag voor het bedrijf.


ID: 35723 | Bouwkundig element

Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve

Houtstraat 29-31 (Destelbergen)
Vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw van vier traveeën onder zadeldak met smalle rondboogdeur en een korfboogpoort met aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen. Van de hoeve resteert nog de boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 35897 | Bouwkundig element

Tapijtfabriek N.V. Royal Axminster

Magerstraat 37 (Destelbergen)
Oudste bedrijfsgebouwen gesitueerd in de noordwest-hoek van de huidige bedrijfsoppervlakte, zijdelings grenzend aan de Kerkwegel (ten noordwesten) en achteraan (ten noordoosten) aan het vroeger tracé van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme.