Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

445 resultaten


ID: 135184 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Poekebeek met kasteeldomein van Poeke

Lotenhulle, Poeke (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Poeke met een deel van de Poekebeekvallei stroomopwaarts en stroomafwaarts daarvan. Ook een deel van het dorp Poeke behoort tot het gebied. Het kasteeldomein bewaart kenmerken van een 18de-eeuws geometrisch park met stervormig drevenpatroon alsook 19de-eeuwse aanpassingen met landschappelijke vormgeving. Bij het domein sluiten voormalige pachthoeven aan, met bijhorende koutergebieden. De beekvalleien zijn kleinschaliger met kleine beekdalbosjes en knotbomenrijen.


ID: 135186 | Landschappelijk geheel

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.


ID: 34566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Wallekens

Bellemstraat 165 (Aalter)
Kasteel, samen met neerhof gelegen in een rechthoekige meervoudige omgrachting en omgeven door jachtbos en geometrisch drevenstelsel. Ten noordoosten via hekje verbonden met het erf van de hoeve. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; naar verluidt op voorgevel eertijds gedateerd 1552, doch eerder 18de-eeuwse gevelordonnantie met recente restauratie.


ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Blekkersbos

Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


ID: 33390 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongengoedweg 9 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw.


ID: 305792 | Landschappelijk element

Drevenpatroon van zomereik Kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
Dit drevenpatroon is een nog intact gehouden deel van het meer uitgestrekte 18de-eeuwse complex. Tijdens 19de-eeuwse aanpassingen is het drevenpatroon gewijzigd of zijn bepaalde dreven ingekort. De bomenrijen zijn aanplant met zomereiken. Het beheersplan voor het kasteeldomein van Poeke beoogt het behoud en herstel van dit waardevolle drevenrestant.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 135002 | Landschappelijk geheel

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.


ID: 135004 | Landschappelijk geheel

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.


ID: 135080 | Landschappelijk geheel

Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Gelrode (Aarschot), Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. De Wijngaardberg is wellicht de meest gave berg. Markante terreinovergangen, droogdalen of ‘grebben’ en taluds kenmerken het gebied. De Wijngaardberg telt ook talrijke holle wegen die als landschapselement in de gehele zuidelijke leemstreek geregeld voorkomen. Op de uitgesproken zuid- of noordgerichte hellingen vormen zich allerlei warmte- en droogteminnende grasland-, heide- en bosvegetaties.