1414 resultaten


ID: 213428 | Bouwkundig element

Duitse bunker Hoogpoort

Hoge Poortstraat zonder nummer (Wervik)
In de weiden ten westen van boerderij Hoogpoortweg nummer 69 (grondgebied Menen) liggen twee bunkers op nauwelijks 30 meter van elkaar verwijderd.


ID: 217015 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Laagweg 93 (Wervik)
Duitse militaire post, die deel uitmaakte van de 'Meenen-Riegel'. De constructie lag meer bepaald net tussen de twee verdedigingslijnen van deze dubbele stelling, die ten westen van Menen was aangelegd met prikkeldraadversperringen, (stukken) loopgraaf en bunkers.


ID: 217010 | Bouwkundig element

Duitse bunker Ten Drien Eecken

Menenstraat 127 (Wervik)
Duitse mitrailleurs- en observatiepost bij hoeve 'Ten Drien Eecken', die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Cloud Farm'. De bunker maakte deel uit van de meest westelijke verdedigingslijn van de 'Meenen Riegel'.


ID: 32903 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekhuis

Ooievaarsstraat 45 (Wervik)
Voormalige apotheek en drogisterij, naar verluidt naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1919-1920; sinds circa 1988 horecabedrijf.


ID: 217016 | Bouwkundig element

Duitse bunker Peaks Buildings

Peperstraat 30 (Wervik)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk in een bestaand bakstenen gebouw opgetrokken. Net naast (ten oosten van) het woonhuis stonden vóór de oorlog drie gebouwen op een rij, die op Britse militaire stafkaarten werden aangeduid met 'Peaks Buildings'.


ID: 84877 | Bouwkundig element

Bunker

Brusselsesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Betonnen bunker ingebouwd in de linker pijler van de spoorwegviaduct van 1937. Steunliniebunker langs de steenweg Aalst-Gent, onderdeel van de bunkergordel Bruggenhoofd Gent, vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. Eénkamers mitrailleurbunkertje met één schietgat in de richting van Aalst.


ID: 206831 | Bouwkundig element

Bunker

Kwatrechtsteenweg 152 (Wetteren)
Deels overbouwde betonnen bunker. Laatste voorliniebunker langs de steenweg Aalst-Gent nabij de Schelde, onderdeel van de bunkergordel Bruggenhoofd Gent vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. Tweekamers-bunker met rechthoekig grondplan en twee schietgaten gericht naar de Schelde.


ID: 84980 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkinstituut met kapel en bunker

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
De oudste U-vormige neogotische kloostergebouwen, met kapel van 1866-1867, zusterkoor en schoolgebouw, werden ontworpen door architect Auguste Van Assche. Ten westen van de kapel werd in 1876 een ruime vrijstaande villa gebouwd. Tussen 1881, 1883 en 1893 substantiële vergroting van de klooster- en schoolgebouwen, ten noorden en ten westen van de kapel, waardoor het instituut een rechthoekige plattegrond verkreeg geschikt rond drie binnenkoeren.


ID: 85032 | Bouwkundig element

Twee bunkers

Oosterzelesteenweg zonder nummer, zonder nummer (Wetteren)
Twee bunkers, onderdeel van verdedigingslinie Bruggenhoofd Gent. Vooruitgeschoven bunkers op de voorlinie tussen de spoorweg en de steenweg Aalst-Gent, onderdeel van de bunkergordel Bruggenhoofd Gent vanaf 1933 aangelegd.


ID: 85035 | Bouwkundig element

Bunker

Oosterzelesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Bunker, onderdeel van verdedigingslinie Bruggenhoofd Gent. Deze bunkerlinie werd vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. Het is een voorliniebunker, de laatste tussen de Betsberg te Oosterzele en de spoorlijn Brussel-Oostende.