Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10477 resultaten


ID: 83886 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuis en winkel

De Deckerstraat 37-39 (Zele)
Ensemble van twee woningen op straathoek in neotraditionele stijl, gebouwd in 1901 naar verluidt als woning met winkelhuis in koloniale waren.


ID: 84166 | Bouwkundig element

Hoeve

Dijkstraat 58 (Zele)
Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning maar na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve. Achterin gelegen voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond en drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 84167 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 60 (Zele)
Achterin gelegen boerenhuis, onderdeel van hoeve met losse bestanddelen, aanvankelijk personeelswoning van herberg Den Anker, later omgevormd tot boerderij. Borenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, samengesteld uit twee woningen. In kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 83920 | Bouwkundig element

Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


ID: 83953 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en café Den Draver

Dr. Victor Van Cauterenstraat 57-59 (Zele)
Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83973 | Bouwkundig element

Hoeve en rest van brouwerij

Driesstraat 152 (Zele)
Voormalige hoeve en rest van voormalige brouwerij Van Driessche, gebouwd op oude en grotere hoevesite, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, alwaar in 1812 een brouwerij werd opgericht. Brouwerij in 1880 gestopt en omgevormd tot hoevegebouw. Huidige woning door brouwer Pieter-Jan Van Driessche in 1815 opgetrokken.


ID: 83981 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmen 156 (Zele)
Hoeve, gelegen recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel. Huidig gebouw met L-vormige plattegrond palend aan nummer 158.


ID: 83986 | Bouwkundig element

Ensemble van twee dorpswoningen met café

Durmen 180-182 (Zele)
Ensemble van twee dorpswoningen volgens repeterend schema, voorheen ingericht als café. Enkelhuizen van anderhalve bouwlaag en twee traveeën onder doorlopend pannen zadeldak. Stilistisch en kadastraal te dateren circa 1898, verbouwd tijdens het interbellum. Achteraan, haaks op de woningen, voormalig bedrijfsgebouw met stallen en schuur.


ID: 83996 | Bouwkundig element

Café Barreel Tramstatie

Gentsesteenweg 240 (Zele)
Voormalig café, dienstig als halte en losplaats voor de buurtspoorlijn Hamme-Zele-Wetteren, onderdeel van de lijn 149 Gent-Hamme officieel ingehuldigd op 28 juni 1891 en afgeschaft in 1953.


ID: 84013 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heikant 201 (Zele)
Alleenstaand burgerhuis met verhard voortuintje met achteraan bijhorend bedrijfsgebouw met schuur en stallen van vroegere hoeve, toegankelijk via verharde oprit links van woonhuis. Volgens bouwaanvraag woning van 1939 naar ontwerp van aannemer Leon De Schutter.