Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 13853 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met kerkhof

Sint Antoniusstraat 39 (Ranst)
Oostwest-georiënteerde gotische pseudokruisbasiliek, die grotendeels dateert uit 16de-17de eeuw en gelegen is op een begraasde lichte verhevenheid, omringd door jonge linden en met bewaard 18de-eeuws grafkruis.


ID: 135351 | Landschappelijk geheel

Kasteeldorp Genoelselderen

Genoelselderen, Herderen, Membruggen, Millen (Riemst)
Genoelselderen is een straatdorpje in het brongebied van de Demer. De kasteelsite is onderdeel van een gaaf landschappelijk dorpsbeeld met onder meer ook de Sint-Martinuskerk met omliggende begraafplaats. Verder bevat de dorpskern nog enkele waardevolle boerderijen. Rond het kasteel ligt het park met oa. een geometrische tuin. Ten noorden van het kasteel staat de kasteelhoeve, één van de fraaiste vierkantshoeven van de regio. Tegenover het kasteel loopt een dreef naar een tumulus. Op de plateaugronden rondom de landelijke dorpskom primeert de openheid van de traditionele akkerbouw, afgewisseld met het Grootbos en enkele boomgaarden en houtkanten.


ID: 301168 | Landschappelijk geheel

Westelijke valleiflank van de Jeker

Avergat, Meerland, Muizenberg, Tiendenberg (Riemst)
Op de Jekerhellingen met hun steile en door droge dalen versneden helling wisselen akkers, een boomgaard, schaarse houtige begroeiingen en bloemenrijke graslanden elkaar af. In dit gebied komen talrijke mergelgroeven voor. Verschillende monumenten herdenken de gevechten van 10 mei 1940.


ID: 36972 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stefanus met kerkhof

Bampstraat (Riemst)
De huidige kruiskerk vervangt een romaans of vroeg-gotisch gebouw, dat in 1846 werd afgebroken, op de toren na. Ten noorden en ten oosten sluit het kerkhof bij de kerk aan.


ID: 36929 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus met kerkhof

Brugstraat 42, St.-Hubertusstraat 13 (Riemst)
Recente zaalkerk uit 1938, gebouwd naar ontwerp van M. Klinkers en aanleunend bij de Maasgotische toren van de oorspronkelijke kerk uit de 15de-16de eeuw. De kerk wordt omgeven door een kerkhof.


ID: 36893 | Archeologisch geheel

Tumulus

de la Brassinnestraat (Riemst)
Tumulus tussen de hoeve nummer 15 en 21.


ID: 308045 | Archeologisch / Landschappelijk element

Gentombe en omgeving

Tolstraat, Tongersesteenweg, de la Brassinnestraat (Riemst)
De Gentombe is een cirkelvormige grafheuvel uit de Midden-Romeinse tijd en ligt in een kleinschalig open landschap met weiland en hoogstamboomgaarden. Het uitzicht rondom wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een aantal monumentale hoeves die het straatbeeld bepalen. Van op de onverharde holle weg is er een open zicht op de boomgaarden en de tumulus. 


ID: 36877 | Archeologisch geheel

Tumulus

Kasteelstraat (Riemst)
Tumulus, gelegen in het veld, ten westen van het kasteel van Genoelselderen.


ID: 36874 | Bouwkundig element

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


ID: 37058 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat 40 (Riemst)
Vroeg-gotische kerk te midden het kerkhof. De huidige plattegrond van de kerk beschrijft een vierbeukig schip met voorstaande westtoren, een traptorentje, een noordportaal en het oorspronkelijke koor.