Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 201141 | Bouwkundig element

Graf Henry van de Velde - Maria Sèthe

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Als grafsteen voor zijn echtgenote en zichzelf ontwierp van de Velde twee sobere, gezoet-leistenen grafstèles gevat in een dito boord, gelegen tegen de omheiningsmuur achterin de begraafplaats.


ID: 201142 | Bouwkundig element

Graf Albert Van huffel

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Grafzerk in lichtgele, gevlekte graniet en getrapte grafsteen met lage rugstele, eenvoudig in de rij ingepast in een zone rechts van de hoofdingang.


ID: 201144 | Bouwkundig element

Graftekens van de familie Verwilghen

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Laatste rustplaats bestaat uit telkens drie sobere, vierkante steles in Franse kalkzandsteen die een centrale rechthoekige stele flankeren, gelegen tegen de met klimop begroeide voormalige omheiningsmuur.


ID: 307838 | Bouwkundig element

Het graf en grafteken van Juste Bonaventure Langa

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Het graf en grafteken van de acht maanden oude Afrikaanse baby Juste Bonaventure Langa (1957-1958) ligt op het kinderperk van de gemeentelijke begraafplaats ‘Kisteveld’ in Tervuren. Het grafteken werd vermoedelijk bekostigd door de ‘Exposition Universelle 1958’.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 87052 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen aan noordzijde van de dorpskern. Aangelegd in 1909 ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was (Aarsele-Dorp), op een perceel dat gekend stond onder de naam "Dood(s)akker". Begraafplaats afgesloten van de weg door een laag bakstenen muurtje, waarachter een rode beukenhaag. Centrale toegang via een ijzeren hek tussen twee robuuste natuurstenen hekpijlers. In de zuidwestelijke hoek zit een tweede toegang. De noordzijde van de begraafplaats wordt afgeschermd door hoge bomen. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, het centrale pad leidt naar een grotkapel.


ID: 87225 | Bouwkundig element

Bals kapelletje

Waalbosstraat (Tielt)
Volgens kadaster opgetrokken in 1874 door de moleneigenaars op een leeg perceel ten noorden van de erfoprit. Veldkapel in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in rode golfplaten, bekroond door een ijzeren kruis.


ID: 43059 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel met necropolis, kerkhof en kerkhofmuur

Pastorijstraat (Tienen)
Kapel opgetrokken uit kwartsiet van Overlaar op basilicaal grondplan, grotendeels daterend uit begin 13de eeuw en grondig gerestaureerd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 301309 | Archeologisch geheel

Tumuli van Grimde

Sint-Truidensesteenweg (Tienen)
Langsheen de Sint-Truidensesteenweg bevinden zich drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, die uitzonderlijk zijn vanwege hun onderlinge samenhang, hun rijke grafinhoud en de aanwezigheid van oudere begravingen rondom de heuvels.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.