Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1675 resultaten


ID: 79072 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Bevrijdingslaan (Avelgem)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Heldenmonument opgericht in 1952. Uitvoering door Lattenist (steenkapper, Avelgem) en F. Kieckens (decorateur, Aalst). Monument, bestaande uit een dubbele trede van blauwe hardsteen, sokkel van groengrijze breuksteen en muur van witte natuursteen met overkragende kroonlijst.Voorstelling van de overwinningsgodin met zwaard en palmtak geflankeerd door soldaten en een arbeider die in de verte kijken.


ID: 79262 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 46381 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius

Kerkplein 1 (Baarle-Hertog)
Vrijstaande kerk omgeven door voormalig kerkhof met oorlogsmonument noordwaarts van het koor, stenen Heilig Hartbeeld op achtzijdige gemetselde sokkel aan zuidzijde, lage bakstenen omheiningsmuur.


ID: 51927 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

A. Dierckxstraat (Balen)
Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.


ID: 51934 | Bouwkundig element

Eengezinswoning

Bevrijdingsstraat 3 (Balen)
Eenvoudig, alleenstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, geregistreerd op het kadaster in 1942.


ID: 52195 | Bouwkundig element

Kasteel De Most

De Most 3-4 (Balen)
Kasteel opklimmend tot 1876-1878 toen een nieuw kasteel gebouwd werd ter vervanging van een ouder buitenverblijf. Tegelijkertijd werd het park aangelegd en werden paardenstallen gebouwd.


ID: 52203 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Hulsen 109 (Balen)
Georiënteerde neoromaanse kruiskerk met basilicale opstand opgetrokken naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans van 1896.


ID: 52205 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Olmensebaan 61 (Balen)
West-oost-georiënteerde zaalkerk met neogotische reminiscenties, opgetrokken in 1953 naar ontwerp van R. Van Steenbergen van 1951.


ID: 51999 | Bouwkundig element

School en onderwijzerswoning

Zwarte Weg 44, 44/1-2 (Balen)
Gemeentelijke jongensschool met bijhorende onderwijzerswoning van 1906, naar ontwerp van J. Taeymans van 1904.


ID: 88972 | Bouwkundig element

Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Bloemendalestraat (Beernem)
Gedenkzuil met kruis voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Joseph Viérin. Het gedenkteken werd in 1921 onthuld.