Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

413 resultaten


ID: 130997 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk

Werkenplein (Kortemark)
Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een afsluitingshaag aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. De haag wordt traditioneel onderhouden door ze te scheren.


ID: 133472 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Klipgaardestraat (Kortenaken)
Langs een onverharde veldweg, die vertrekt aan de Klipgaardestraat tegenover nummer 17 in Waanrode, is een meidoornhaag aangeplant met een indrukwekkende lengte van bijna 900 m. Deze haag begrenst de landbouwpercelen van de iets lager gelegen weg. De haag is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart van 1930-1931 en werd ondertussen mogelijk al (meermaals) vervangen.


ID: 43369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius met kerkhof

Sint-Antoniusstraat 24 (Kortenberg)
Kerk opgetrokken uit zandsteen; de plattegrond ontplooit een westertoren, drie beuken van drie traveeën, een uitspringend transept en een lang, op een driezijdige apsis uitlopend koor. Omringend, ommuurd en omhaagd kerkhof.


ID: 215912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin van Russell Page

Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).


ID: 131206 | Landschappelijk element

Berceau van gewone haagbeuk pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
De voortuin van de pastorie wordt aan de straatzijde naast de taxushaag ook afgeschermd door een loofgang van haagbeuk. De loofgang of berceau overkapt het pad in de pastorietuin, zo kon de priester ongezien en beschermd tegen de zon in de tuin brevieren.


ID: 131207 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
Geschoren taxushaag als afsluitingshaag, groeiende vanaf het toegangshekken op Lededorp en tot het einde van de tuin in de Rechemstraat. In en bij de haag zijn oude haagrelicten aanwezig die, soms deels, worden geschoren en als topiary worden onderhouden.


ID: 131213 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
Hoge strak geschoren afsluitingshaag aan de noord- en westzijde van de pastorietuin. Het is een wintergroene afsluitingshaag die het inkijken verhindert vanop het kerkhof en van bij de aangelanden.


ID: 305797 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Nonnenbosstraat 124 (Lede)
Een opgaande eik met een stamomtrek van 255 cm is aangeplant als hoekboom. Volgens de kadasterkaart van PC. Popp (1842-1880) is de boom aangeplant in de hoek van het perceel met primitief nummer 317, op de Atlas der Buurtwegen (1843-1845) in de hoek van het perceel 276. Dit perceel is tevens langs de perceelsgrens voorzien van een meidoornhaag dienstig als veekering en grenst aan een buurtweg (nr. 25, Atlas der Buurtwegen).


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 131024 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van taxus

Lierenhoek 7 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Dergelijke dichte scheerhagen waren ook bedoeld om inkijken en indringing te voorkomen.