Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

413 resultaten


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 42608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Neerhespen met tuin

Geldenakenstraat 3 (Linter)
Voormalige pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rond 1800 omgebouwd tot landhuis; landhuis van twee bouwlagen onder schilddak omgeven door monumentale, verzonken parterretuin, herinnerend aan de klassieke 'boulingrin', omringd door terrassen en taluds met strak geschoren hagen en massieven van taxus, in 1975 aangelegd naar ontwerp van Jacques Wirtz.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 34108 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Westlede met duiventoren

Smalle Heerweg 62 (Lochristi)
Grote hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van acht of tien traveeën, onder zadeldak. Vierkante duiventoren van drie meter en twee bouwlagen onder steil zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw. Erf met boomgaard omgeven door een geschoren haag.


ID: 34185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Rosengoed

Windgat 11 (Lochristi)
Omgrachte hoeve met op een lichte terp gebouwd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak, gedagtekend 1617. Links aanpalend bakhuisje en rechts voormalig buitenverblijf of speelhuis van de heer. Ten zuiden lang en laag bakstenen bedrijfsgebouw, minstens uit begin 19de eeuw. Ten oosten haast vierkant bakstenen bijgebouw met stallen. De grachten zijn nog grotendeels bewaard en de huiskavel is deels omgeven door een geschoren haag.


ID: 303070 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst, olm en meidoorn

Heirlandstraat 14 (Lokeren)
Het perceel van een woning wordt langs drie zijden afgesloten door een gemengde groene haag. De geschoren haag bestaat uit eenstijlige meidoorn, scherpe hulst en veldiep en loopt langs de straatkant verder door tot op het aangrenzend perceel.


ID: 132515 | Landschappelijk element

Geschoren veekeringshaag van meidoorn

Kammestraat (Lummen)
Een weiland wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering, dit is een geschoren haag van meidoorn.


ID: 131957 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij moestuin

Aatse Heerweg 4 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Aatse Heerweg is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132003 | Landschappelijk element

Haagbeuken afsluitingshaag bij het Hof te Cattebeke.

Bossenaarstraat (Maarkedal)
Een goed onderhouden scheerhaag van haagbeuk, dienstig als erfafsluiting langs de Bossenaarstraat. De haag begeleid de oude bomenrij van tamme kastanjes.


ID: 132024 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Bossenaarstraat 10-12 (Maarkedal)
Een gemengde scheerhaag als erfafsluiting.