Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

412 resultaten


ID: 130704 | Landschappelijk element

Kruishaag van gele kornoelje

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. De geschoren haag vormt de erfafsluiting aan de straat- en noordzijde van het erf. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is het erf beschermd tegen ongenode gasten.


ID: 130705 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje met gekruiste haag

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Een loverprieel aangelegd met geschoren, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. Door de jonge haagplanten kruiselings te vlechten wordt een stevige prieelconstructie gevormd met een ondoordringbare kruishaag.


ID: 134303 | Landschappelijk element

Tuin bij hoeve Knapen

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Gevlochten haag en paviljoen van gele kornoelje in de voormalige moestuin van een grote gesloten hoeve uit de 17de en 19de eeuw.


ID: 130700 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van gele kornoelje bij pastorietuin

Norbertijnenlaan 1 (Heers)
De tuin van de pastorie van Batsheers is langs de straatkant afgesloten met een 72 meter lange haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd de haag quasi ondoordringbaar.


ID: 305757 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van gele kornoelje

Korpse straat (Herk-de-Stad)
Gesnoeide, gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas).


ID: 131093 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Aerebeekstraat (Herne)
De noordwestelijke perceelgrens van het weiland aan de Aerebeekstraat is afgesloten door een geschoren meidoornhaag. De veekeringshaag, voorloper van de hedendaagse prikkeldraadafsluitingen, staat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen door inboet en snoei.


ID: 131094 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhagen bij weiland en boomgaard

Aerebeekstraat, Processiestraat (Herne)
De geschoren meidoornhaag bevindt zich langs de perceelsrand van twee weilanden die grenzen aan de Aerebeekstraat en de Processiestraat. Op de hoek met de Aerebeekstraat staat een kapel gebouwd in 1924. De scheerhoogte van de hagen bedraagt één meter. De hagen zijn zeer soortenrijk, met onder meer gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone es (Fraxinus exelsior), gewone liguter (Ligustrum vulgare), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur), gele bindwilg (Salix rubens (x)) en gewone taxus (Taxus baccata).


ID: 131095 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk in meidoornhaag

Aerebeekstraat (Herne)
De kaphaag op de zuidwestelijke hoek een weiland dat noordelijk door de Arebeek wordt begrenst, bestaat uit enkele haagbeuken.


ID: 131236 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij jonge hoogstamboomgaard

Barakkendries (Herne)
De geschoren gemengde veekeringshaag is aangeplant rond een weiland waarop zich op het westelijk deel een jonge hoogstamboomgaard bevind. De gemengde haag bestaat onder andere uit eenstijlige en tweestijlige meidoorn(Crataegus monogyna en laevigata), mispel (Mespilus germanica) en olm (Ulmus).


ID: 131066 | Landschappelijk element

Weerhaag als erfafsluiting

Beeldekensstraat (Herne)
De geschoren haag van hoofdzakelijk eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) begrenst de huisweiden horende bij de hoeve Bogaert aan de zijde van de Beelkensstraat. De geschoren haag heeft een hoogte van 1,6 meter.