Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

412 resultaten


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.


ID: 133131 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Lierbaan (Grimbergen)
De gelegde meidoornhaag bevindt zich tussen de verschillende delen van de grote hoogstamboomgaard. De haag werd in december 2010 aangeplant als een voorbeeld van een gelegde haag. De techniek van het leggen van hagen komt hier duidelijk tot uiting. De takken werden laag boven het maaiveld ingekapt, schuin gebogen en ingevlochten. De nieuwe uitlopers op de gelegde takken hebben een dicht netwerk gevormd.


ID: 133248 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn als veekering

Dieststraat, Rotemstraat (Halen)
Bevat zeer oude individuen. De haag wordt niet meer ingeboet, waardoor er gaten zijn ontstaan. Sporen van vlechtwerk, waarbij de zijwaarts gerichte takken in de haag worden gevlochten.


ID: 130701 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren gele kornoelje

Batsheersstraat 8, Norbertijnenlaan (Heers)
Het erf van een hoevetje is langs de Norbertijnenlaan afgesloten met een 45 meter lange geschoren haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek meestal een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd hierdoor de haag quasi ondoordringbaar.


ID: 130699 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag met vlechtwerk van gele kornoelje

Daalstraat 31 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse boerderij, Daalstraat 31. De geschoren haag vormt de afsluiting tussen het erf en het kerkhof. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is het erf beschermd tegen ongenode gasten.


ID: 134326 | Landschappelijk element

Moestuinsite

Daalstraat 31 (Heers)
Deels met gevlochten gele kornoelje omhaagde, deels ommuurde moestuinsite van een gesloten boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 130710 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Vierkant tuinprieel gevormd door 14 oude exemplaren van gele kornoelje met bovenaan vlechtwerk. Op het moment van de inventarisatie konden we vaststellen dat recente snoeibeurten achterwege zijn gebleven. Dit prieel had de functie van belommerde rustplaats met uitkijk op de tuin.


ID: 130702 | Landschappelijk element

Gevlochten haag met twee op stam gezette en geschoren gele kornoeljes

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse, oorspronkelijk L-vormige hoeve. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een kruishaag bekomen. Op deze manier is de perceelsgrens aangeduidt en wordt het achterliggende perceel beschermd tegen ongenode gasten. Deze gevlochten erfafsluiting is echter nog unieker door de twee op stam gezette gele kornoeljes. Het geheel vormt een beeldbepalend element in de regio.


ID: 134352 | Landschappelijk element

Boerentuin met gevlochten haag

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje.


ID: 130703 | Landschappelijk element

Kruishaag van gele kornoelje

Nieuwe Steenweg 147 (Heers)
De 11 meter lange haag van gele kornoelje (Cornus mas) is een, voor de streek typisch, voorbeeld van een kruishaag. Kruishagen werden aangeplant op perceelsranden om de grens te markeren en om het achterliggende perceel te vrijwaren van indringers. De haag hier bestond oorspronkelijk uit 2 delen maar op het moment van inventarisatie was het noordelijk deel verdwenen.