Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 303313 | Landschappelijk element

Parkje van de villa Sint-Jansberg

Steenbergstraat 16-18 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en vertoont sporen van een neerhofopperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.


ID: 22349 | Bouwkundig element

U-vormige vakwerkhoeve Busselkenswinning

Kermtstraat 118 (Hasselt)
U-vormige hoeve uit de 19de eeuw, met gebouwen van baksteen en stijl- en regelwerk gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.


ID: 301840 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Heks (Heers)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) worden op deze plek, dicht bij de bebouwing, boomgaarden weergegeven. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. De boomgaarden worden rond het begin van de 20ste eeuw ook op grotere afstand van de bebouwing uitgebreid. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn een complex van boomgaarden die horen bij de bebouwing langs de Hekslaan, waaronder een hoeve in U-vorm en twee dorpswoningen.


ID: 301923 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Heks (Heers)
Enkele percelen met hoogstamboomgaarden gelegen ten westen van Heks. Deze boomgaarden dateren uit het begin van de 20ste eeuw, de periode waarin boomgaarden in Haspengouw grote delen van het landschap zouden beslaan en een belangrijke rol speelden in de agrarische geschiedenis.


ID: 135386 | Landschappelijk geheel

De Herkvallei in de Mergels van Gelinden

Klein-Gelmen (Heers), Gelinden (Sint-Truiden)
Het gebied is gelegen op het Haspengouws leemplateau, langs de Herk en wordt gekenmerkt door de mergelgroeven van Gelinden en een historisch stabiel landgebruik bestaande uit akkerbouw op het plateau, een grotendeels beboste westelijk geörienteerde helling, beemden in de vallei van de Herk en hoogstamfruitweiden aansluitend bij het dorp.


ID: 305773 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Altenastraat (Heers)
Hoogstamboomgaard tegenover het domein van Bovelingen.


ID: 134325 | Landschappelijk element

Moestuin, hoogstamboomgaard en herenboerenparkje van de hoeve Doolhof

Daalstraat 9 (Heers)
Ommuurde moestuinsite achter het eind 18de-eewse boerenhuis en sterk verwilderd herenboerenparkje uit begin 19de eeuw.


ID: 301817 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.


ID: 300365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Haspengouwlaan 1 (Heers)
Hoogstamboomgaard van diverse fruitsoorten waaronder kersen, gelegen naast een hoeve aan de Haspengouwlaan. Deze boomgaard staat reeds op de kabinetskaart van de Ferraris afgebeeld (1771-1778) hoewel dan en ook op latere kaarten opgedeeld in verschillende percelen met hagen ertussen.


ID: 301819 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Hekslaan (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. De boomgaard is waarschijnlijk van na 1960, de huidige bomen zijn dan ook van de eerste generatie. De boomgaard kent een gaaf en volledig plantverband.