Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3030 resultaten


ID: 130313 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei op boerenerf

Bosseveld 2 (Zwalm)
Achter de tuinmuur en in de hoek van wat vroeger de moestuin is geweest staat een mooi ontwikkelde moerbei. Zwarte moerbei werd geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken.


ID: 130314 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Bosseveld 2 (Zwalm)
Twee gekandelaarde bomen op het erf, vermoedelijk bij een oude toegang tot het achtererf.


ID: 130124 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk

Brouwerijstraat 2 (Zwalm)
Langs de toegangsweg is er een mooi onderhouden afsluitingshaag. Het is een scheerhaag van gewone beuk.


ID: 130125 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Brouwerijstraat 2 (Zwalm)
Het lang uitgerekte erf is met uitzondering van de haag aan de straatzijde afgesloten met een scheerhaag van meidoorn. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte, circa 190 meter, en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130126 | Landschappelijk element

Leilinde bij smidse

Brouwerijstraat 21 (Zwalm)
Een geleide linde aan de straatzijde van de voormalige hoeve met paardensmederij, Brouwerijstraat 21, is er ingeplant tegen de blinde, kopse gevel van het hoevegebouw en vervult er de functie van welkomstboom.


ID: 130209 | Landschappelijk element

Jagersboom

Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.


ID: 132709 | Landschappelijk element

Opgaande populier als hoekboom

Bruggenhoek (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Bruggenhoek staat in de hoek van een weide een opgaande canada als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 3 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130206 | Landschappelijk element

Kaphaag van es als erfafsluiting

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en haaks op de Bruggenhoek is er een essenkaphaag van 40 meter lang en met een kaphoogte van 250 cm. De kaphaag als erfafsluiting is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130207 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Op de zuidwestkant van de hoeve, parallel met de Bruggenhoek, is er op het erf een gekandelaarde lindenrij aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker zijn ingeplant en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130208 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van olm

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag op de hoek van Krekelstraat en de Bruggenhoek in hoofdzaak bestaande uit olm en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van haagbeuk, beuk, linde en vlier. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, op het erf zouden uitbreken. Hier in de streek prefereerde men het gebruik van olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.