Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3031 resultaten


ID: 130057 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Dries 4 (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Dries staat in de hoek van een weide een opgaande zomereik als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 3 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 45322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw met linden

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw en beschaduwd door twee gekandelaarde linden.


ID: 130167 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden bij de Terweeënkapel

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Op het kruispunt van de Terweeënstraat en Franskouter wordt de kapel beschaduwd door twee gekandelaarde linden die volgens aloude traditie zijn aangeplant. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering hadden de bomen respectabele stamomtrekken van bij de 3 meter.


ID: 130341 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Franskouter 2 (Zwalm)
Aan de straatzijde en in de scherpe hoek van het kadastraal perceel horende tot het erf Franskouter 2 is een hoekboom aangeplant die als knotboom wordt beheerd. Hierdoor functioneerde de boom niet alleen als waker bij de perceelsgrens maar produceerde hij ook nog brand- en geriefhout.


ID: 130187 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij Frans Couterhoeve

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf van de Frans Couterhoeve staat een zéér mooi ontwikkelde lindeboom. Hij is opgaand en solitair ingeplant waardoor hij de natuurlijke habitus van linde benaderd. De lindeboom staat hier niet alleen op het erf mooi te wezen, linden zijn tevens een uitstekende voedselbron voor bijen en de bloesems kunnen we ook gebruiken voor het maken van thee.


ID: 130188 | Landschappelijk element

Relict van doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit drie resterende individuen die nog zichtbare littekens van het vroegere kaphaagbeheer vertonen . De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en deplanten zijn als opgaande boom uitgegroeid. Deze bomenrij is nog een restant uit de vroegere erfafsluiting.


ID: 130189 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Franskouter 5 (Zwalm)
Over een lengte van circa 160 meter is het erf afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De doornige afsluiting was bedoeld om het vee op het erf te houden en om indringing te voorkomen. De haag werd om die reden potdicht gemaakt door zéér dichte plantafstanden toe te passen, door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130191 | Landschappelijk element

Doorgeschoten meidoornhaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Als getuige van de vroegere erfafsluiting staat er nog een doorgeschoten meidoornhaag die ooit als veekering nuttig is geweest. Deze voormalige weerhaag is ongeveer 75 meter lang en wordt reeds lang niet meer onderhouden. Op de weide lopen er schapen die onder de haag beschutting zoeken tegen de zomerse zon en knagen alle twijgen en blaadjes af tot op schaaphoogte.


ID: 130052 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Galerijpad 1 (Zwalm)
Doorgeschoten afsluitingshaag langsheen de weg Gaverbosdreef en Galerijpad. In oorsprong een geschoren haag waarvan enkel de flanken nog worden geschoren. De sporen van de oorspronkelijke scheerhoogte op 140 cm zijn nog zichtbaar in de haag.


ID: 130045 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën

Gaverbosdreef, Steenstraat (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën op de hoek van de Steenstraat met de Gaverbosdreef. In de hof achter de kapel zijn er ook vijf taxussen geïnventariseerd.