Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3031 resultaten


ID: 130223 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De afsluitingshaag langs de Gaverbosdreef bestaat in hoofdzaak uit meidoorn met al dan niet natuurlijke verrijking van es, tweestijlige meidoorn, taxus, hulst, haagbeuk, olm en vlier. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen. Wat de haag hier zo bijzonder maakt is het nog voorkomen van de op stam gezette mispels.


ID: 130225 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette mispels in meidoornhaag

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De tuin bij het huis Gaverbosdreef 41 wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren meidoornhaag met daarin twee mispels die op een onderstam van meidoorn geënt zijn. Daar de enting op een hoogte van 180 cm is uitgevoerd steken de kruintjes van de mispels, met een doormeter van circa vijf meter, boven de scheerhaag uit. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door de mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met vruchten van de mispel aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.


ID: 130226 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Gaverbosdreef 46 (Zwalm)
Het erf is op traditionele wijze ingedeeld met een moestuin, een hoogstamweideboomgaard, een huisweide en een geriefbosje. Het geheel is rondom afgesloten met een mooi onderhouden afsluitingshaag van meidoorn al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met veldesdoorn, haagbeuk en olm. Bij de inkom van het erf is de meidoornhaag geleid in een sierlijke boog rond het toegangshek.


ID: 130093 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Gaverbosdreef 50 (Zwalm)
Bij de inkom van het erf en aan de zuidkant van de hoeve staat een opgaande lindeboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande boom ook als schermbeplanting functioneert. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130260 | Landschappelijk element

Houtkant van es op talud

Groenstraat (Zwalm)
Oude houtkant op talud, in hoofdzaak bestaand uit gewone es. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan. De houtkant wordt als hakhout beheert, dit is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130096 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hembeke (Zwalm)
Op een taludje langs een ruilverkavelingsweg staat een nog jonge, mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat in de hoek van een kadastraal perceel dat als akker in gebruik is en werd er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 130094 | Landschappelijk element

Knoteik in houtkant op talud

Hembeke 5 (Zwalm)
Op het talud van de holle weg staat een geknotte eik als onderdeel van een houtkant. De houtkant en de knotbomen werden traditioneel beheerd door ze periodiek te kappen.


ID: 130095 | Landschappelijk element

Markeringsboom bij de toegangsdreef tot het Hof 't Hembeke

Hembeke 5 (Zwalm)
Het begin van de toegangsdreef tot het Hof ’t Hembeke wordt gemarkeerd door een opgaande es. De lange met bruine beuken beplante dreef loopt over verschillende kadastrale percelen en is op oude kadasterkaarten aangeduid met streepjeslijnen. Om de ligging van de toegangsdreef op het terrein te fixeren werd een markeringsboom geplant.


ID: 130075 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Hemelrijk (Zwalm)
Een hoog opgesleunde eik is als hoekboom geplant in de hoek van een kadastraal perceel dat als weiland in gebruik is.


ID: 130089 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 1 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschorenhaag van haagbeuk.. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.