Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

304 resultaten


ID: 91008 | Bouwkundig element

Mariakapelletje  Doo-man

Ieperstraat (Kortemark)
Mariakapelletje bij recent heraangeplante lindeboom. Zogenaamd "DOO-MAN" zie opschrift. Het verhaal wil dat de kapel opgericht is op de plaats waar in de 19de eeuw of in het begin van de 20ste eeuw een voerman (?) doodgebliksemd is.


ID: 91019 | Bouwkundig element

Kleine 19de-eeuwse hoeve

Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91066 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve

Polletstraat (Kortemark)
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve. In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje.


ID: 91311 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met linde en boomkapel

Steenstraat 67 (Kortemark)
Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 59663 | Bouwkundig element

Berg van Barmhartigheid

Guido Gezellestraat 1, 1A, O.-L.-Vrouwestraat 45 (Kortrijk)
Voormalige Berg van Barmhartigheid, opgetrokken in een conservatieve, gotische stijl naar ontwerp van Wenzel Cobergher en onder leiding van Melchior de Somer en Robrecht Persijn. De werken werden aangevat in 1627, en omvatte onder meer de lokalen van de Berg en de naastgelegen woning van de superintendant. In de 20ste eeuw heringericht als archiefgebouw en de woning van de superintendant als woonhuis voor de archivaris-bibliothecaris. De lokalen van de Berg werden in 1944 verwoest en in 1960 wederopgebouwd naar oorspronkelijke vorm door J. Viérin en Poly Scherpereel, met een nieuw volume loodrecht op de vleugel aan de Guido Gezellestraat.


ID: 61062 | Bouwkundig element

Watermolenhoeve

Izegemsestraat 242, 242A (Kortrijk)
Hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 met semigesloten opstelling. Heden bleven enkel het woonhuis en verbouwde stalvleugel met ingewerkt wagenhuis bestaan. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan de straat gelegen boerenhuis van 1811.


ID: 59748 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1936

Jan Breydellaan 44 (Kortrijk)
Imposante, deels vrijstaande burgerwoning van 1936, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de traditionele baksteenarchitectuur.


ID: 60737 | Bouwkundig element

Meergezinswoning

Kortrijksestraat 10, 10A (Kortrijk)
Onderkelderd dubbelhuis uit het midden van de 19de eeuw. Langgestrekte bakstenen lijstgevel, horizontaal benadrukt door de geprofileerde houten kroonlijst, fries met rechthoekige spiegels, waterlijsten, verdiepte casementen en de cordonvormende arduinen onderdorpels. Drie traveeën breed middenrisaliet.