Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

303 resultaten


ID: 71235 | Bouwkundig element

Perremeershoeve

Perremeersstraat 35 (Wevelgem)
Hoeve met semigesloten opstelling met ten zuiden boerenhuis, ten noorden stalvleugel en ten oosten schuur met wagenkot.


ID: 71255 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Roeselarestraat 167 (Wevelgem)
Enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van rode baksteen verfraaid door gele sierbaksteen voor fries en ontlastingsbogen.


ID: 71302 | Bouwkundig element

Hoeve Wallecan

Wijnbergstraat 220 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en schuur. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het "landtbouck van Wevelghem" van 1677 als behuysde hofstede met lant.


ID: 89555 | Bouwkundig element

Staakkapel

Hulstersestraat (Wielsbeke)
Staakkapel gelegen in een berm nabij nummer 239. Gebouwd circa 1945 door Maurice Vandesompele ter vervanging van een oudere kapel op deze plaats. Witgeschilderde betonnen kapel bestaande uit een staak met driehoekige bovenbouw en bekronend kruis.


ID: 89523 | Bouwkundig element

Witgekleurde staakkapel

Stampkotstraat (Wielsbeke)
Witgekleurde staakkapel bij de erfoprit van nummer 2, gelegen binnen door klimop omhaagd perkje. Mijtervormige kapelnis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gedragen door betonpijler. Bijhorende bidbank uit natuursteen.


ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Schauttewalle of Meulendam en erfbeplanting

Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. Hoeve bestaande uit een boerenwoning op een hoge terp, twee stallen en een poortgebouw in een gesloten opstelling rondom een met gras begroeid erf met rondgaand grindpad en een boomgaard.


ID: 205713 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rozendalestraat 78 (Wingene)
Lage boerenarbeiderswoning met naastliggende schuur met geïncorporeerde stal, beide parallel aan de straat gelegen. Voorzien van een onverharde erfoprit tussen beide gebouwen. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1867. Baksteenbouw van vier traveeën onder een pannenzadeldak met lage aanbouw van één travee onder een lessenaarsdak.


ID: 14479 | Bouwkundig element

Napoleonhoeve

Kruisweg 12 (Wuustwezel)
Voormalige afspanning, woonstalhuis onder zadeldak met ijzeren windvaantje, een postbode te paard voorstellend; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 209496 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning De Krekelbergen

Boterweg 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen, dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met aan de straat gelegen schuur. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing met ongeveer dezelfde configuratie aangeduid. Woonhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen met aanbouw onder lagere nok, boven een gepekte plint en zadeldaken (mechanische pannen). Schuur in bruinoranje, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en tegen de oostgevel een houten kapelletje.


ID: 209307 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Noortweghe met erfbeplanting

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.