Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1814 resultaten


ID: 75457 | Bouwkundig element

Berendonkse Hoeve

Roobeek 1 (Arendonk)
De enig overblijvende van de vier, grote Postelse hoeven die de abdij tot 1794 in Arendonk bezat; volgens de jaartalankers opgetrokken in 1756 doch teruggaande op een veel oudere.


ID: 135423 | Landschappelijk element

Caelenhaag

Caelenhaag (As)
Caelenhaag is een nog onverharde holle weg die is uitgesleten op de steile helling tussen de Calenberg en de Bosbeek. Op de taluds komen nog heel oude en holle knothaagbeuken voor, die vroeger werden gebruikt als geriefhout.


ID: 21404 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Schutterijstraat 20 (As)
Langgestrekte hoeve aan het einde van een kastanjedreef, voormalige schutterskamer: mooi geheel in gaaf bewaard landschap met verschillende oude bomen op het erf en achter de hoeve.


ID: 133392 | Landschappelijk element

Dreef van tamme kastanje

Schutterijstraat 20 (As)
De voormalige hoeve gelegen in de Schutterijstraat 20 is langs de voorzijde bereikbaar via een dreef van tamme kastanjes. Op basis van een telling van jaarringen van een ouder omgehakt exemplaar, werd de leeftijd van de dreef geschat op 90 à 100 jaar. Aanvankelijk telde de dreef 28 bomen. Nu zijn er nog 25 aanwezig, waarvonder 3 jonge inboetelingen en een berk.


ID: 135083 | Landschappelijk geheel

Putberg

Asse (Asse)
Putberg ligt ten westen van Asse, dat een rijk verleden heeft als knooppunt van Romeinse verkeerswegen, waaronder de heerbaan naar Bavay. Op de Putberg verschenen omstreeks 1880 twee eclectische kastelen met bijhorend laat-landschappelijk park. Het landschap is er zeer gevarieerd met sterke reliëfverschillen, taluds, holle wegen, bossen, mooie vergezichten.


ID: 135084 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

Asse, Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), Ternat (Ternat)
Dit gebied is gelegen ten zuiden van Asse in de vallei van de Nieuwermolenbeek. Centraal ligt het domein van het kasteel Nieuwermolen, een vml. waterburcht, genoemd naar een nabijgelegen watermolen (1450). Het neoclassisistische Hoogpoortkasteel ligt in een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst. Niet alleen in de omgeving van de kastelen, maar ook in de vallei- en brongebieden komen grote bospercelen voor, afgewisseld met akkers.


ID: 304684 | Landschappelijk element

Voetweg als doorsteek naar Koudertaveerne

Asse (Asse)
In het gehucht Koudertaveerne vertrekt naast een woning op de Edingsesteenweg een onverharde wegel naar het zuiden. Het graspaadje loopt tussen achtertuinen en vertuinde weilanden en volgt de flank van de Kruisberg. Op het laagste punt kruist de wegel een tweede voetweg. De weg vervolgt naar het zuidwesten, passeert een woning en leidt omhoog tot aan de Edingsesteenweg. Waar de voetweg uitkomt bij de hoofdbaan staat een opgaande hoeklinde, oorspronkelijk bij een wegkruis. De voetweg loopt parallel met de hoofdbaan en vormt een historische alternatieve route. De weg liep dwars door de akkers en weilanden en vormde zo de kortste route richting Steenvoorde. Dit traject vermeed de hoofdbaan in het centrum en dus ook het drukke verkeer.


ID: 304685 | Landschappelijk element

Voetweg over Kruisberg

Asse (Asse)
In het centrum van Koudertaveerne vertrekt op een braakliggend perceel aan de Heedstraat een onverharde weg naar het zuidoosten. De weg kruist de Edingsesteenweg en vervolgt als een goed onderhouden en deels opgehoogde grasweg die tussen tuinpercelen en weilanden loopt. Dit deel van de weg wordt gemarkeerd door een talud aan de zuidwestkant met oud bosflora en knotbomen. De voetweg volgt de vallei tussen weilanden en akkers en leidt de Kruisberg op met open zichten rondom. Op de Kruisberg passeert de weg langs de Sint-Jozefkapel en een kruising met een tweede voetweg. Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwkapel met drie Canadapopulieren maakt de weg een scherpe hoek naar het zuiden. De weg loopt hier tussen open weilanden met knotwilgen en volgt de flank van de Moretteberg richting een industrieterrein.


ID: 304715 | Landschappelijk element

Doorsteekweg naar Terlinden

Asse (Asse)
Op de Kruisborreweg die rechtstreeks afdaalt naar de Kruisborrekapel, leidt een onverharde zijweg terug naar Koudertaveerne. Dit graspad volgt de rand van de Kruisberg en biedt open zichten op de omliggende weilanden. De weg kruist een tweede voetweg naar de kapel en loopt tenslotte dood ter hoogte van een boomgaard bij een hoeve. Deze voetweg liep oorspronkelijk van aan de hoofdweg in Koudertaveerne over de dorpskouter en langs de rand van het plateau om opnieuw aan te sluiten op de hoofdbaan ter hoogte van de Hoeve Hof Ter Linden en de weg naar het gehucht Terlinden. Door de hoofdweg te vermijden, bood deze voetweg een alternatief traject en rechtstreekse verbinding met Terlinden.


ID: 304717 | Landschappelijk element

Voetweg Petrus Ascanus

Asse (Asse)
In het gehucht Tenberg leidt vanop de hoofdbaan een kasseiweg tussen de huizen door naar de achterliggende landbouwgronden. De kasseiweg gaat over in een asfaltweg die tussen de percelen akker- en weiland naar beneden leidt. De weg passeert een driehoekig bosje en een hopveldje en loopt dan weer omhoog via een zandweg die op de helling deels verstevigd is met kasseien. De weg slingert als onverharde voetweg verder tussen uitgestrekte akkers en weilandpercelen met rijen knotwilgen en knotessen en daalt verder af naar de Nieuwermolebeek. Eens de beek gepasseerd loopt het modderig pad de helling op naar de hoofdweg in het gehucht Poel. Dit slingerend pad is al aanwezig op de Ferrariskaart en vormde de verbinding tussen de gehuchten 'Bergh' en 'Boetterbergh'.