Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 20847 | Bouwkundig element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 18198 | Bouwkundig element

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis, gebouwd in 1912-13 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1913 en waar sindsdien de wereldberoemde vijfjaarlijkse bloemententoonstelling, de Floraliën gehouden werden. Het casino ten oosten werd volledig vernieuwd in 1949. Het feestpaleis werd gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid aan de westzijde in 1952 naar ontwerp van de stadsarchitect J. Trefois. De behouden centrale ruimte, oorspronkelijk grote of koude serre, later hal genoemd, met drie beuken en negentien traveeën is overspannen door een merkwaardig metalen spant met een lichtkap boven de zijbeuken en vijf klimmende lichtkappen boven de brede middenbeuk.


ID: 19370 | Bouwkundig element

Feestzaal Coliseum

Kuiperskaai 39 (Gent)
Voormalige feestzaal Grand Palais Valentino, uit eind 19de eeuw, in 1911 volledig vernieuwd in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Geo Henderick. Bepleisterde voorgevel met brede middentravee onder halfcirkelvormige booglijst die de vorm van het binnenspant volgt en schuinoplopende kroonlijst.


ID: 21152 | Bouwkundig element

Feestlokaal Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23 (Gent)
Feestlokaal Vooruit, opgetrokken in art-nouveaustijl, in 1911-1914, naar ontwerp van architect Fd. Dierkens. Natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen. Deels beglaasde bedaking geschraagd door gebogen ijzeren spanten met centraal belvedère. Natuurstenen achtergevel, eveneens in art-nouveaustijl, uitziend op de Schelde.


ID: 52067 | Bouwkundig element

Feestzaal 't Gravenhof

Neerhofstraat 9 (Gistel)
Tot voor kort feestzaal zogenaamd "'t Gravenhof" van circa 1911, gebouwd door Alfred Ronse (1876-1962) als afspanning bij de kerk, uitgebreid als feestzaal in 1971 (achterzijde).


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 84762 | Bouwkundig element

Feestzaal Verenigde Kringen

Abdijstraat 17 (Hamme)
Feestzaal met podium, volgens kadasterarchief door de eigenaar, lokale brouwer De Smet-Vermylen, toegevoegd aan het rechts aanpalende, heden gesloopte, café in 1911. Rechthoekig gebouw in baksteenbouw onder kunstleien zadeldak, vroeger toegankelijk vanuit het bijhorende café.


ID: 85292 | Bouwkundig element

Feestzaal van de Katholieke Kring

De Ring 1A (Hamme)
Oorspronkelijk concertzaaltje van de aanpalende Katholieke Kring in 1897 afgebroken en vervangen door de huidige zaal die werd bekostigd door burgemeester Philip De Kepper en plechtig geopend op 8 mei 1898.


ID: 127457 | Bouwkundig element

Dorpskern Heist-op-den-Berg

Bergop, Bergstraat, Herentalsesteenweg, Kerkhofstraat, Kerkplein, Kloosterstraat, Landekenstraat, Oude Godstraat, Voogdijstraat (Heist-op-den-Berg)
De dorpskern van Heist-op-den-Berg wordt gevormd door een sterke verhevenheid, de Heistse berg, met op de top de centraal ingeplante gotische Sint-Lambertuskerk.


ID: 2785 | Bouwkundig element

Gemeentezaal van 1899

Kerkplein 13-14 (Heist-op-den-Berg)
Gemeentezaal opgericht anno 1899. Breedhuis in regionalistische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.