Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

125 resultaten


ID: 32809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Calvariestraat 2 (Wervik)
19de-eeuwse hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende randen op houten modillons, L-vormig opgesteld rondom een licht verhard erf met bakstenen stoepen en treurwilg; ten oosten, toegangshek tussen bakstenen pijlers. Ten noorden, resten van boomgaard. Ten zuiden, deels bewaarde omwalling. Bomenrijen ten westen en ten oosten.


ID: 32959 | Bouwkundig element

Hofstede de Ghelubroek

Geluwebroekstraat 8 (Wervik)
Hofstede de Ghelubroek, wederopbouwhoeve uit 1921.


ID: 32946 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Geluwesesteenweg 189 (Wervik)
Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een erf. Ten noorden van het erf, toegangspoort. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje met centraal Marianisje.


ID: 32905 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeven

Oude Beselarestraat 259, 262, 309 (Wervik)
Drie soortgelijke wederopbouwhoeven naar ontwerp van architect F. Delrue (Moorsele) van 1920. Benadrukte huisdeurtravee met risaliet uitlopend op dakvenster onder afgewolfd zadeldak met open spant. Voorts teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32941 | Bouwkundig element

Hoeve De Speghel

Vosstraat 2 (Wervik)
Na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde historische hoeve waarvan de bouwtrant aansluit bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermestypes et constructions rurales en West-Flandre" (Brugge, 1918); voornamelijk markant is de duiventoren met hondenhok, middenin het erf. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 89658 | Bouwkundig element

Congregatiezaal

St.-Bavostraat 23 (Wielsbeke)
Congregatiezaal/ parochiezaal "Den Aert", gelegen aan de oever van de oude Leiearm. De patronagezaal wordt eertijds in de volksmond "Den Tap" geheten. Huidige benaming gegeven in 1968 bij officiƫle opening van de jeugdclub, naar de "aert" of "aard", de aanlegplaats voor schepen die halt hielden te Sint-Baafs-Vijve.


ID: 33154 | Bouwkundig element

Hoeve

's Graventafelstraat 58 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoevetje naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33011 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Albertstraat 66-68 (Zonnebeke)
Eenheidsbebouwing met twee lage arbeiderswoningen in spiegelbeeld; moestuin links en rechts; achterliggend nutsgebouwtje (washuis + privaat).


ID: 33204 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kleine Ieperstraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect M. Dujardin naar verluidt herbouwd in 1924; grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw. L-vormig met wagenhuis, schuur, koestal, varkensstal, melk- en voorraadkamer, paardenstal, privaat en woonhuis; voorliggend erf met bewaarde bakstenen stoep onder afdak op houten pijler; tabaksast en - stelling respectievelijk ten noordwesten en noordoosten.