Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 17209 | Bouwkundig element

Vier hoeves

Hertog Prosperstraat 5-7, 8-10 (Beveren)
Vier eenvoudige hoevetjes van rond de eeuwwisseling ingeplant op elk van de hoeken van het kruispunt Hertog Prosperstraat-Carolusstraat, elk met de voorgevel naar de straat en twee aan twee naar elkaar toe gericht.


ID: 17111 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Saksen

Hof ter Saksendreef 1-2, 3A-B (Beveren)
Het Hof ter Saksen bevindt zich op een uitgestrekt domein ten zuidwesten van het centrum van Beveren. Het domein bestaat uit een park van circa 10 hectare met het kasteel, de oranjerie en voormalige hoeve en als onmiddellijke bufferzone circa 25 hectare landbouwgrond.


ID: 17152 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Lindenlaan 81-89 (Beveren)
Steegbeluik van zes huisjes in willekeurige aaneenschakeling, vermoedelijk van 1873. Nauw steegje zonder wegverharding, uitlopend op een kleine moestuin.


ID: 17386 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oud Arenberg 71 (Beveren)
De hoeve met losstaande bestanddelen bestaat uit een centraal erf met mestvaalt, ten zuiden ervan een woning met voortuintje en een latere uitbreiding in de noordoostelijke hoek, kadastraal geregistreerd in 1943, en aansluitende stalling ten oosten.


ID: 17388 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oud Arenberg 83 (Beveren)
Open hoeve van rond de eeuwwisseling met woonhuis en recente schuren ten noordwesten ervan. Voortuin gebruikt als moestuin.


ID: 300774 | Landschappelijk element

Het Klein Park

Dreef 2, Klein Park 1 (Bierbeek)
Tot landhuis verbouwde vierkantshoeve van het voormalige Hof ten Poele, vermoedelijk voor het eerst aangepast omstreeks 1810 en bijkomend verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door park van bijna 11 hectare in vroege landschappelijke stijl, met groentekelder en tot vijvers opgestuwde beek, voorzien van cascade met waterspuwers; belangrijke aanplantingen rond 1860; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 214834 | Bouwkundig element

Hovenierswoning van Villa Varenberg

Varenbergstraat 1 (Bierbeek)
De ruime hovenierswoning ligt ten oosten van de villa en werd kadastraal ingetekend in 1914 voor Paul Bosmans-De Rode, notaris te Leuven.


ID: 300778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zielenberg

Zielenberg 1-3 (Bierbeek)
Villa met dienstgebouwen en hou­ten belvedèrepaviljoen uit 1928 omgeven door park met radiaal-concentrisch patroon van circa 5 hectare, in 1925-1930 aangelegd op heuvelsi­te; zwembad uit 1940.