Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 47407 | Bouwkundig element

Boskapel

Boskapelstraat (Lille)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak, opgericht door de familie Wuyts in 1875.


ID: 47479 | Bouwkundig element

Afspanning Den Hert

Den Hert 17-18 (Lille)
Afspanning, voorafgegaan door twee monumentale linden en opgericht in 1603 in opdracht van Peter Proost, rentmeester van de toenmalige heer van Wechelderzande Conrad Schetz.


ID: 47412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Kapelstraat (Lille)
Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden en opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje.


ID: 47439 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Rooienkapel (Lille)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdige koorsluiting, die samen met de aansluitende travee het oudste gedeelte vormt.


ID: 47496 | Bouwkundig element

Kapel

Wagemansstraat (Lille)
Bakstenen kapel eertijds toegewijd aan Sint-Anna, heden aan Maria. Rechthoekige plattegrond onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 307688 | Landschappelijk element

Kapellekensboom

Bonastraat (Linter)
Aan het kruispunt van de Bonastraat met de Negenbunderweg staat de Kapellekensboom, een paardenkastanjeboom met staakkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Verlossing. De paardenkastanje vervangt de originele Italiaanse populier, die in 1972 door een storm omver waaide.


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.


ID: 70115 | Bouwkundig element

Donderhoeve en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Reningesteenweg 12 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losse bestanddelen. De erftoegang is geflankeerd door twee knotlindes en rechts kapelletje, mogelijk van circa 1874. Verbouwd witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak met oudere kern en stal onder zadeldak met houten beplanking op bakstenen plint, mogelijk opklimmend tot 18de eeuw.