Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 302646 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel Vinderhoute

Vinderhoute (Lievegem)
De kasteeldreef die het kasteel van Vinderhoute verbindt met het dorpscentrum, bestaat uit twee lijnaanplantingen van opgaande eik. Deze weg is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 305810 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hoekje, Stationsstraat (Lievegem)
Op de hoek van de Stationsstraat en Hoekje staat een linde, geplant als vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom stond op het Dorp, alvorens de kiosk er kwam. De boom is dan verplant naar zijn huidige locatie. Er is weliswaar reeds een nieuwe linde geplant na de bouw van de appartementen vlakbij.


ID: 33614 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Rapenburg

Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 133182 | Landschappelijk element

Treurbeuk Kasteel de Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een speciale treurbeuk. Fagus sylvatica 'Bornyensis' heeft een asymmetrische treurende kruin met doorgaande kop en afhangende zijtakken die zich meestal aan één zijde bevinden.


ID: 133183 | Landschappelijk element

Winterlinde Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een mooi ontwikkelde opgaande winterlinde. Hij is er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.


ID: 133184 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Langs de Schoolstraat, ter hoogte van het kasteel de Schepper, staat een opgaande bomenrij van linden. Zij zijn er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.


ID: 131440 | Landschappelijk element

Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van België. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.


ID: 302850 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteel van Lovendegem

Sportstraat, Vellare (Lievegem)
Parallel met de Warandestraat verbindt de dreef de Sportstraat met Vellare. Het is een eikendreef bestaande uit opgaande bomen en met een lengte van circa 533 meter en flankeert het kasteeldomein van Lovendegem langs de oost-zuidzijde.


ID: 131439 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kasteeldomein van Vinderhoute

St. Annadreef (Lievegem)
Dreef bestaande uit oude opgaande tamme kastanjes. De bomen hebben zware omtrekken en zijn mogelijks bij de 200 jaar oud. Ook al zien we dat het een oude dreef betreft, de huidige inplanting van de dreef komt niet overeen met de intekening op de oude kaarten (Popp, Vandermaelen en de Atlas der Buurtwegen). Mogelijks heeft een landmeter zich vergist bij het opmaken van de eerste kadasterkaarten en is men die fout blijven overnemen (ook op de Vandermaelenkaart). Recente kadasterkaarten vermelden de juiste intekening van de dreef.


ID: 306180 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vredesplein (Lievegem)
Op het Vredesplein in Vinderhoute staat een jonge vredeslinde. Deze boom is aangeplant (datum onbekend) ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.