Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 133021 | Landschappelijk element

Drie knoteiken

Eikerheide (Bornem)
Op de perceelsrand van een weide staat het restant van een oude knoteikenrij.


ID: 132555 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij als perceelsrandbegroeiing bij akker

Kluisstraat (Bornem)
Langs een losweg in het verlengde van de Kluisstraat ligt een akkerperceel dat langs drie zijden begrensd wordt door een rij knotwilgen met schietwilg en gele bindwilg. De knotbomen werden traditioneel periodiek geknot in functie van brandhoutvoorziening.


ID: 132557 | Landschappelijk element

Perceelsrandbegroeiing met knotwilgen

Kluisstraat (Bornem)
Een perceel weiland langs de Kluisstraat wordt langs drie zijden begrensd door een rij knotwilgen. De knotbomen worden nog steeds periodiek geknot.


ID: 132620 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Luipegem (Bornem)
Langs een verharde landweg die naar de Luipegemkouter leidt staat een geknotte zomereik. De knotboom staat op de perceelsgrens van twee weilanden en is aangeplant om de hoek van het kadastraal perceel hier vast te leggen.


ID: 132612 | Landschappelijk element

Knoteik bij wegkapel

Luipegem 116 (Bornem)
Een kleine Mariakapel in een bocht van de weg wordt langs weerszijden geflankeerd door een haag. In een van de hagen staat een geknotte zomereik. De knoteik staat ook op de perceelsgrens met de huiskavel van de aangrenzende woning.


ID: 132574 | Landschappelijk element

Twee dikke knotwilgen

Oppuursesteenweg (Bornem)
Een weiland langs de Oppuursesteenweg wordt langs drie zijden begrensd door een sloot en knotwilgenrij. De bomenrij markeert de randen van het perceel en telt hier twee uitzonderlijk dikke exemplaren waarvan de stam gesplitst is in verschillende delen.


ID: 133003 | Landschappelijk element

Houtkant met lage knotwilgen

Pieter Coomansstraat (Bornem)
Moestuin afgeboord met een houtkant van lage knotwilgen. De knotwilgen zijn in rij aangeplant en hebben een onregelmatige plantafstand. De knothoogte is laag en ongeveer tussen 1 en 1,5 meter hoog. Er staan geen zware loten op de knot wat doet vermoeden dat deze regelmatig worden gekapt voor het oogsten van wilgentenen. Het oogsten van wijmen of wissen of wilgentenen is hier in deze streek een oud gebruik.


ID: 132565 | Landschappelijk element

Knoteikenrij langs Koningsbeek

Puursesteenweg (Bornem)
Op de oever van de Koningsbeek staat een knotbomenrij van drie zomereiken. De knoteiken werden aangeplant langs de perceelsrand van een akker en geknot in functie van brandhoutopbrengst. Vermoedelijk was oorspronkelijk de volledige perceelsrand afgeboord met knotbomen.


ID: 133016 | Landschappelijk element

Knoteik

Spuistraat (Bornem)
In de wegberm tegenover de Eyckerhoeve, Spuistraat nr. 33 staat een oude knoteik. Hij werd hoog geknot op een hoogte van ca. 5 meter. Ook al was het bij de laatste knotbeurt al een tijdje geleden, het takhout wordt nog steeds op traditionele wijze geknot. Op de hoog geknotte boomstam wordt ook het waterlot, dit zijn jonge twijgen die ook rijs worden genoemd, gekapt om te verwerken in takkenbundels of om te gebruiken als erwtenrijs.


ID: 133022 | Landschappelijk element

Oude knotwilgenrij op perceelgrens

Spuistraat (Bornem)
Vier resterende knotwilgen uit een knotwilgenrij aangeplant op de perceelgrens van een weide. Het zijn zéér oude bomen die nog periodiek geknot worden. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en het beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout.